Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade tagit med henne om jag hade fått välja”

Happy Lovesan om namnbytet: "För mig var det viktigt att få välja mitt eget namn"
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Magdalena Eriksson, 27, har precis tagit emot karriärens första Diamantboll.

Nu tycker förbundskapten Peter Gerhardsson att Eriksson borde nominerats till världens bästa spelare.

– En riktigt bra utveckling det här året, och jag tror inte hon är färdig än, säger han.

Peter Gerhardsson har följt Chelsea-stjärnans utveckling nära det gångna året och förstår varför hon har utsetts till landets bästa fotbollsspelare.

– Det har varit fantastiskt. Innan allt bröt ut var jag i London i januari och såg en match mellan Arsenal och Chelsea, Chelsea vann. Den matchen såg jag stegen som Magda, men också Jonna tagit. I Magdas fall mötte hon Vivianne Miedema som jag rankar som en av världens bästa forwardar och hon fullständigt tog bort henne, säger han.

Framtida kapten

Förbundskaptenen beskriver en försvarare som ger allt på träning, växer av förtroende, och en stor ledare både i klubblaget och i Blågult.

– Tränar vi 90 minuter och det har gått 87 då tror jag till och med hon har koll på att det fattas tre minuter. Hon vill köra, och träna, det är det som driver henne. En riktigt bra utveckling i Chelsea och landslaget det här året, och jag tror inte hon är färdig än. Jag tror inte hon själv anser det och det gör inte jag heller. Det finns ytterligare steg att ta.

Ser du en framtida kapten i henne?

– Magda är naturligtvis en av de som driver på, hon har varit kapten vid några tillfällen. Hon är en ledare som jag tror kommer växa ytterligare i den rollen i åren som kommer. Så ja absolut.

”Om jag hade fått välja hade jag tagit ut henne”

När Fifa under onsdagen presenterade de elva nominerade till ”Världens bästa spelare”. Erikssons flickvän Pernille Harder finns med, men ingen svenska.

– Jag saknar alltid mina spelare när det är såna där saker. Jag har inte sett vilka som är, så jag har svårt att uttala mig om vilka de konkurrerar med, säger Gerhardsson.

Och fortsätter:

– Magdalena som vann Diamantbollen här hos oss tycker jag borde vara med, sedan om hon konkurrerar med en forward kanske det är svårare. Om jag hade fått välja hade jag tagit med henne.

Nominerade av Fifa

De nominerade på damsidan:

Bästa spelare: Lucy Bronze, England, Delphine Cascarino, Frankrike, Caroline Graham Hansen, Norge, Pernille Harder, Danmark, Jennifer Hermoso, Spanien, Ji So-yun, Sydkorea, Sam Kerr, Australien, Saki Kumagai, Japan, Dzsenifer Marozsán, Tyskland, Vivianne Miedema , Nederländerna, Wendie Renard, Frankrike.

Bästa målvakt: Ann-Katrin Berger, Tyskland, Sarah Bouhaddi, Frankrike, Christiane Endler, Chile, Hedvig Lindahl, Sverige, Alyssa Naeher, USA, Ellie Roebuck, England.

Bästa tränare: Lluís Cortés, Barcelona, Rita Guarino, Juventus, Emma Hayes, Chelsea, Stephan Lerch, Wolfsburg, Hege Riise, LSK, Jean-Luc Vasseur, Lyon, Sarina Wiegman, Nederländerna.

På herrsidan:

Bästa spelare: Thiago Alcântara, Spanien, Cristiano Ronaldo, Portugal, Kevin De Bruyne, Belgien, Robert Lewandowski, Polen, Sadio Mané, Senegal, Kylian Mbappé, Frankrike, Lionel Messi, Argentina, Neymar, Brasilien, Sergio Ramos, Spanien, Mohamed Salah, Egypten, Virgil van Dijk, Nederländerna.

Bäste målvakt: Alisson Becker, Brasilien, Thibaut Courtois, Belgien, Keylor Navas, Costa Rica, Manuel Neuer, Tyskland, Jan Oblak, Slovenien, Marc-André ter Stegen, Tyskland.

Bäste tränare: Marcelo Bielsa, Leeds, Hans-Dieter Flick, Bayern München, Jürgen Klopp, Liverpool, Julen Lopetegui, Sevilla, Zinedine Zidane, Real Madrid.

Galna spelarbonusen: får över 200 000 kronor från fansen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.