Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade gråten i halsen när vi stod uppradade”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

Dennis Hadzikadunic har debuterat för Bosnien-Hercegovina.

Nu berättar mittbacken om landskamperna, stödet från Edin Dzeko och att ha MFF-kompisen vid sin sida i landslaget.

– Jag hade gråten i halsen när vi stod uppradade för nationalsången, säger han.

Rostovs 22-årige mittback Dennis Hadzikadunic valde bort Sverige för spel i Bosnien-Hercegovina och fick också debutera hemma mot Holland och Polen i Nations League.  Debuten fick han göra på Bilino Polje-stadion i Zenica och det blev känslomässigt.

– Jag har alltid drömt om att spela och representera ett landslag sedan jag var liten. Det var väldig känslosamt och jag hade gråten i halsen när vi stod uppradade för nationalsången. Det var rysningar, säger Hadzikadunic till SportExpressen.

”Han tog hand om oss”

Vad säger du om din insats?

– Jag tycker att det gick bra. Holland har världsklasspelare på varje position men jag försökte vinna många dueller och spela mitt spel. Vi stod upp bra som lag och vi kunde faktiskt ha vunnit matchen, säger han.

Polens Robert Lewandowski mot Dennis Hadzikadunic.Foto: FOTO OLIMPIK / FOTO OLIMPIK/SIPA USA SIPA USA

Hur blev ni mottagna?

– Väldigt bra. Det kändes som att jag och Anel (Ahmedhodzic) varit med i flera samlingar tidigare. Det var inte svårt att komma in i gruppen. Lagkaptenen Edin Dzeko tog hand om oss riktigt bra och det enda jag kan säga är att Edin är en klassmänniska. Det är en riktig gentleman. Han pratade ofta med oss och frågade hur allt var. 

– Det är exakt så en lagkapten ska göra. Dzeko fick mig och Anel att känna oss en del av gruppen direkt och det var riktigt trevligt. När jag var liten tänkte jag inte på att jag en dag skulle få spela med Dzeko, Miralem Pjanic och Sead Kolasinac. Nu när man tänker efter är det sjukt faktiskt, det är stort.

Var det svårt att kliva in i en backlinje som inte var samspelt?

– Det var inte enkelt men samtidigt måste man anpassa sig så snabbt som möjligt. Självklart vill man träna mer med gruppen. Jag gjorde nog två eller tre träningar innan Hollandsmatchen, det gäller att anpassa sig till spelsystemet och laget.

Förutom 90 minuter mot Holland blev det ett inhopp borta mot Polen i den 33:e minuten när Hadzikadunic ersatte Pjanic. Under landslagssamlingen återförenades Dennis med Anel Ahmedhodzic. Båda känner varandra från tiden i Malmö.

– Jag tror det hjälper mig och Anel att vi är där tillsammans. Vi pratar och känner varandra sedan innan vilket gynnar oss båda, förklarar Hadzikadunic.

Vad har förbundet sagt till dig och Anel om framtiden?

– De tror mycket på oss och att vi är framtiden för bosnisk fotboll. Det är något jag och Anel ska sträva efter att vara. Vi ska försöka bli två stabila pjäser i laget.

Det var en landslagsamling med blandade resultat. Ni förlorade mot Nordirland och lyckades inte ta er till EM. Vad säger du om samlingen i stort?

– Första matchen i EM-playoffet mot Nordirland förlorade vi på straffar. Det var vår viktigaste match och vår enda väg till EM men det var inget bra resultat. Straffar är lotteri. I Nations League mot Holland gör vi det bra och borta mot Polen var svårt när vi spelade med en man mindre i 75 minuter. Det var jobbigt faktiskt.

Hadzikadunic om intresset för landslaget

Vidare berättar Hadzikadunic om att intresset är stort för landslaget och att det har varit stor uppmärksamhet runt honom och Ahmedhodzic.

– Det är många som skriver och folket i Bosnien bryr sig mycket om laget och spelarna. Det är mycket kärlek och passion runt landslaget vilket är kul.

Det blev också en middag ute på stan med Ahmedhodzic och Zvijezdan Misimovic som numera är sportchef. Misimovic samlade på sig 84 A-landskamper under sin landslagskarriär och vann dessutom Bundesliga med Wolfsburg.

– Han hade lovat oss att om vi valde Bosnien skulle han ta ut oss på cevapi och Misimovic höll sitt löfte. Han är väldigt trevlig och bra som person. Han pratar mycket med oss nya för att se vad vi tycker och tänker, säger Dennis Hadzikadunic.

https://twitter.com/BiHFootball/status/1315396331842793472?s=20

Nästa landslagssamling är några veckor bort och under tiden väntar spel i den ryska ligan. Rostov ligger femma och Hadzikadunic får inom kort sällskap av två svenska nyförvärv: Armin Gigovic och Pontus Almqvist.

– Jag ser fram emot det och att hjälpa Armin Gigovic och Pontus Almqvist att komma in i systemet här. Jag ser fram emot det, vi har redan en norrman här i Mathias Normann.

Rostov satsar mycket på Skandinavien. Hur kommer det sig? Är det du som visat vägen där?

– Haha, det kanske är en blandning mellan mig och Normann. Vi gör det jättebra här. Jag tror att det är vi två som visat vägen för skandinaviska spelare och att vi kan lyckas.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill spela i de bästa ligorna men fokus ligger på att stanna i Rostov och göra allt jag kan denna säsong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.