Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om fotbollsprofilen: ”Han fattar inte nånting”

Fotbollsprofilen dömdes till fängelse i tre år. Foto: SWEPIX
Leif GW Persson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenske fotbollsprofilen har dömts till fängelse i tre år för två fall av våldtäkt mot en kvinna som varit gäst på hans middagsbjudning.

Kriminologen Leif GW Persson menar att brottet är ett resultat av två olika världar som har kolliderat. 

– Det är förmodligen så illa att han inte fattar nånting, säger Persson i TV4:s "Brottsjournalen". 

Kvinnan i fråga hade besökt profilen och hans hustru som gäst på en middagsbjudning och skulle sova över. På natten kom fotbollsprofilen in till rummet där hon sov – och våldtog henne, anser Stockholms tingsrätt bevisat. Profilens hustru, som senare begärt skilsmässa, låg och sov i bostaden under våldtäktsförloppet.

I december åtalades fotbollsprofilen för två fall av väldtäkt och i slutet på förra veckan dömdes han till fängelse i tre år. Dessutom ska han betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Både målsäganden och den tilltalade mannen har berättat att det förekom sexuella handlingar men målsäganden har sagt att hon inte deltog frivilligt. Tingsrätten har ansett att målsägandens uppgifter om händelsen är tillförlitliga, sa rättens ordförande, rådman Per Lennerbrandt, i en kommentar då. 

GW Persson om uppmärksammade fallet med fotbollsprofilen

Fallet avhandlas i tisdagskvällens avsnitt av TV4:s program "Brottsjournalen" med Jenny Strömstedt och Leif GW Persson. 

Kriminologen Persson tycker att domen är väldigt intressant att läsa.  

– För den visar på en kollision mellan två olika världar. Dels är det den värld som den åtalade mannen lever i, uppenbarligen styrd av sitt ohämmade driftsliv och med i stort sett obefintlig driftskontroll. På andra sidan den värld som kvinnan lever i och det blir en frontalkollision mellan dem. Hon förstår ingenting, han förstår ingenting och utfallet blir förskräckligt, säger Persson i programmet. 

Sommarens lagändring som inkluderade en samtyckesparagraf har varit avgörande få att fotbollsprofilen fälldes enligt Persson. 

– För några år sedan hade det kanske inte ens lett till åtal, men nu slutar det med tre år. Jag tycker man ska läsa det här, framför allt hans förklaringar till agerandet. Förmodligen är det så lilla att han inte förstår någonting. 

Jenny Strömstedt och Leif GW Persson i ”Brottsjournalen”. Foto: TV4

Leif GW Persson om fotbollsprofilens straff: "Det är utmärkt"

Jenny Strömstedt ställer frågan om människors sexuella beteende kommer att ändras till följd av samtyckeslagen. 

– Det får vi hoppas om inte domstolarna ska bli nedkörda med en massa såna här ärenden. Men vi kommer få se många såna här ärenden. För även om hon säger nej har han klart för sig att "hon vill nog ändå", svarar Persson och fortsätter: 

– Det är en kollision mellan den gamla manliga världen och den nya kvinnliga världen. Sett med lagstiftarens ögon är det tre års fängelse och det är alldeles utmärkt. För det ska väl inte vara så svårt att begripa sånt här. 

Fotbollsprofilen har vunnit flera SM-guld och efter sin framgångsrika fotbollskarriär har profilen levt ett glamouröst liv och frekvent synts på kändismingel och röda mattan, ofta i sällskap med sin hustru. I slutet av 2018 begärde hon skilsmässa. 

 

LÄS MER: Fotbollsprofilens lyxiga liv före misstänkta våldtäkten  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!