Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gör fruktansvärt ont i hjärtat att höra detta”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

SportExpressens avslöjande om hur ugandiska fotbollsspelare lockats till Sverige och utnyttjats möter starka reaktioner.

En majoritet av spelarna och ledarna deltog i Gothia Cup mellan 2012 och 2014.

Turneringens generalsekreterare, Dennis Andersson, reagerar på uppgifterna med bestörtning.

– Det gör mig fruktansvärt ont i hjärtat att höra detta. Att det har varit på det här sättet. Att vi på något sätt har varit en del i det här, säger han.

Gothia Cup är en av världens största ungdomsturneringar och har funnits sedan 1975. Sedan starten har lag från över 140 länder deltagit. 2019 deltog över 36 000 spelare från 78 olika länder.

Problem med ”försvunna” deltagare har funnits tidigare. Under 2000-talets första decennium avvek totalt 30-40 ungdomar från turneringen, och den norska polisen i Stavanger släppte en rapport där man gjorde gällande att ungdomar från vissa afrikanska länder köpte sig platser i Gothia-lag för att sedan avvika och söka asyl. 

Migrationsverket skärpte därför kraven för viseringstillstånd och begärde fingeravtryck lagom till 2011.

På senare år har ämnet däremot inte avhandlats i anslutning till turneringen. Efter ett dystert ”rekordår” 2012, då sex spelare rapporterades saknade från Gothia Cup, meddelade kriminalkommissarie Eva Lannborg att inga spelare saknades efter turneringen 2013.

– I år har vi faktiskt också rekord. Vi har inte fått en enda anmälning, sade hon.

Generalsekreteraren: ”Jag blir bestört”

SportExpressen har avslöjat att många ungdomsspelare och ledare från i huvudsak den ugandiska ungdomsorganisationen Kampala Junior Team avvikit i samband med Gothia Cup under 2012, 2013 och 2014. Totalt sett rör det sig om minst ett 80-tal spelare och ledare, varav en stor majoritet tycks ha deltagit i turneringen. 

Nästan hälften av spelarna och ledarna i kartläggningen har lockats till skandalklubben Växjö United, tidigare kallad Sufstars. 

SportExpressen har publicerat bildbevis och vittnesuppgifter om hur klubbens ordförande Mohamed Abdi Elmi rest till Kampala och där avlagt löften om fotbollskarriärer, boende och pengar. Flera spelare har sedan levt i Sverige med nya identiteter och utnyttjats.

Elmi har själv nekat allt samarbete med Kampala Junior Team i intervjuer med SportExpressen. 

Kampala Junior Team i spel under Gothia Cup 2013.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Dennis Andersson, Gothia Cups generalsekreterare, har varit involverad i Gothia Cup sedan 1980-talet. 

Han säger till SportExpressen att han fått ett telefonsamtal med frågor om spelare och ledare som kan ha avvikit från Kampala Junior Team för ”ungefär fem år sedan” – men inte vet mer än så.

– Jag har inga personliga minnen av den klubben överhuvudtaget. Inte från deras fotboll eller så, säger han.

Deras pojklag vann turneringen för både 16-åringar och 18-åringar 2013.

– Ja, det stämmer. Vi hade under många år ett väldigt duktigt lag som hette Kampala Kids League. De upphörde att komma, det var en engelsman som drev det och lite så. Vi fick uppfattningen att Kampala Junior Team var det nya Kampala Kids. Men de hade väl ingenting gemensamt, vad jag vet. Men det gjorde att vi skickade inbjudningsbrevet. Det är mycket möjligt att vår ambassad där nere trodde på samma sätt. Men det gick ju fel med flera som hoppade av.

Kampala Junior Team slutar komma till Gothia Cup 2015. Vet du varför det blev så?

– Nej, det vet jag inte. Nej, inte alls. Men vilket år var det de vann och några kanske stannade kvar? 2010?

Att spelare saknats i den här omfattningen, var du medveten om det?

– Nej, absolut inte. Den journalisten jag pratade med för fem år sedan, han pratade om några stycken och absolut inte många år i rad. Men fan. Nu säger du att...

– Det här gör mig fruktansvärt ont i hjärtat att höra detta. Att det har varit på det här sättet. Att vi på något sätt har varit en del i det här, säger han.

”Tickar alla boxar för trafficking”

Dr. James Esson, universitetslektor och doktor i kulturgeografi vid brittiska Loughborough University, har arbetat med så kallad ”fotbolls-trafficking” sedan 2009.

Han säger till SportExpressen att händelseförloppet som beskrivs i granskningen ”tickar alla boxar för trafficking inom fotboll”.

– Det får inte vara så. Det får inte vara så att Gothia Cup blir en arena för det här. Det är så långt ifrån vad Gothia Cup står för som det någonsin kan vara. Jag blir bestört. Jag måste på alla sätt och vis vända på alla stenar. Vi måste förstå vad vi har gjort, inte gjort och borde ha gjort. Hur det här har gått till, säger Dennis Andersson.

– Vi måste uppenbarligen ha ett bättre samtal mellan de nordiska turneringarna. Om någon sitter inne på information om det här, då måste vi förmedla den till varandra.

Har du något minne av samtal mellan er och Norway Cup om det här?

– Nej, ingen dialog. Jag har bara haft ett samtal med en journalist för fem år sedan om det här. Det är enda gången det har kommit på tal. Att den här klubben var på det sättet. Men inte i den här omfattningen. 

Gothia Cup meddelar senare att man under hösten 2014 fick ett samtal från norska ambassaden om Kampala Junior Team. I det meddelades att laget inte skulle komma till turneringarna 2015 på grund av ”oegentligheter”.

”Inte varit så här chockad på tio år”

Som generalsekreterare för Gothia Cup har Dennis Andersson kommit i kontakt med en stor mängd klubbar, ledare och spelare genom åren.

Men några minnen av representanter för Kampala Junior Team har han inte.

– När du säger så tänker jag helt tvärtom. Vad oerhört lite jag vet om dem. Men det ser jag ju först nu. Varför då? Varför vet jag inte mer? Jag menar, jag har jobbat hela mitt liv med Gothia Cup. Jag känner alla. Speciellt lag från den här typen av länder. Det ingår i mitt kontaktnät och mina vänner. Men jag har aldrig träffat någon från Kampala Junior Team. Alla lag blir inbjudna, vi träffas och pratar. Men jag har inget minne.

Vi pratar om en enorm mängd ungdomar och barn som avviker här och aldrig återvänder hem. Det kommer inte ett knyst från lagledare eller tränare, förbund eller idrottsministrar. Hör det till vanligheterna?

– Jag har inget att jämföra med. Jag har aldrig varit med om något sånt här.

Men det har väl avvikit idrottare från andra länder.

– Ja, den kontakten vi har med ledare när man tvingas åka hem utan en spelare handlar ju bara om djup oro.

Men inget minne av det här?

– Nej, det är ju det jag säger. Och när du pratar om så här många. Jag blir alldeles. Så här chockad har jag inte varit på tio år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.