Glenn Strömbergs sorg efter dödsfallen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Glenn Strömberg i Viasat om sorgen efter dödsfallen i Italien, där coronaviruset fått stor spridning.
Foto: Viaplay
Foto: BILDBYRÅN

Glenn Strömbergs hemstad Bergamo är hårt drabbad av coronaviruset.

Med tårar i ögonen berättar fotbollsikonen om situationen i norra Italien. 

– Jag vet flera som jag känt och träffat för fyra, fem månader sedan som tyvärr inte finns kvar längre, säger han i ”Viaplay Sport Live”

Coronavirusets spridning i Europa har inneburit stora konsekvenser runtom i Europa.

Efter utbrottet i norra Italien har hela landet satts i karantän. En av de hårdast drabbade städerna är Bergamo, fem mil öster om Milano. 

Glenn Strömberg, 60, spelade för stadens fotbollslag Atalanta 1984-1992. Han bor kvar i staden, men befinner sig just nu i Sverige efter efter virusutbrottet. I ”Viaplay Sport Live” berättar han om situationen i Bergamo, där hans familj befinner sig. 

– Nu ses de inte ens där mellan sig. Någon måste gå ut och handla någon gång. Men då du kan få viruset även om du är nära någon. Då vill man inte ta det vidare, säger han.

– Det är en familj där, och en familj där, fortsätter han.

Glenn Strömberg har kontakt med sin familj via telefon. Han berättar också känslosamt om hur människor han själv träffat smittats med coronaviruset - och inte överlevt.

– Man känner skillnaden på en månad och nu. Det är en helt annan röst. Men de är bara glada att de inte har fått något. Men de känner mängder av folk runtomkring som har fått det. Jag vet flera som jag känt och träffat för fyra, fem månader sedan om tyvärr inte finns kvar längre, säger han med tårar i ögonen. 

Glenn Strömberg om Atalanta 

I skuggan av virusutbrottet har Atalanta, där Glenn Strömberg fortfarande har ikonstatus, gjort succé i Champions League. Efter att ha förlorat sina tre inledande matcher i gruppspelet lyckades man trots det ta sig vidare till åttondelsfinal mot Valencia. Ett dubbelmöte Atalanta vann med sammanlagt 8-4. Matcherna spelades dock inför tomma läktare.

– De får spela inför tomma läktare. När man kommer hem efter en sådan match är det tusentals på flygplatsen, men nu var det noll, de har börjat ta det allvarligt, säger Glenn Strömberg.

Drygt 3000 Atalanta-supportrar hade biljett till returen på Mestalla i Valencia. När det stod klart att matchen skulle spelas utan publik fick de pengarna tillbaka till Uefa. Men i stället för att ta emot pengarna skänkte supportrarna dem vidare till sjukhus i Bergamo.

– En enormt fin gest. Det handlar om 50 000 euro som de gav till sjukhusen. Det är mycket solidaritet nu. Det finns många fina gester och mycket solidaritet i zonen. Och zonen lever tufft. De behöver det, säger Glenn Strömberg. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Så påverkas sportevenemang av coronaviruset

Så påverkas sportevenemang av coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.