Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hysén berättar om alkoholproblemen

Glenn Hysén berättar om sitt drickande: "Camilla tycker inte det är bra"
Foto: Hanna Brunlöf / GT/EXPRESSEN
Foto: Hanna Brunlöf / GT/EXPRESSEN

GÖTEBORG. Han tror att det nog kommer att vara över "pang boom" efter döden.

Men om det finns en himmel hoppas Glenn Hysén, 57, att den består av fotboll och bira – det han älskar mest i livet.

– Jag har alkoholproblem, inget snack om det. När jag ser gubbar som har trillat dit ordentligt och blivit alkisar vet jag att det lika gärna kunde ha varit jag, säger Glenn Hysén.

Det är en strålande junidag i Göteborg och Glenn Hysén skiner ikapp med solen.

– Jag har det för jäkla bra, säger han på sin bredaste göteborgska.

En av de stora anledningarna till det strålande humöret heter Camilla Lendott, 48. Glenn Hyséns nya kvinna.

– Hon är fantastisk. Jag är så kär.

Vid årsskiftet förlovade sig Glenn och Camilla och när den årliga Idrottsgalan ägde rum i Globen i mitten av januari kom de dit tillsammans.

Camilla och Glenn på Idrottsgalan.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

– Jag hade förvarnat Camilla om att det kanske kunde bli lite uppståndelse men när vi kom dit blev hon helt chockad. Och jag får medge att jag också blev förvånad över att det var en så stor grej. Det bara smattrade till när vi gick in på röda mattan.

Som en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna har Glenn Hysén ändå vant sig vid uppmärksamheten.

Och han har inga problem med den.

– Folk som kommer fram är snälla. De vill ta någon bild, ha en autograf eller bara tjöta lite fotboll. Jag har aldrig tyckt att det har varit jobbigt att bli igenkänd.

– Nu för tiden är det förresten mest andra saker de kommer fram för, "åh, jag såg din son i Let's Dance" eller "vad Tobbe var bra senaste". Vilket jag tycker skitroligt.

– En del yngre vet nog knappt att jag har spelat fotboll.

Det har varit jobbigt med alla jävla skilsmässor... Så kontakten hade kunnat vara bättre.

Glenn Hysén har skiljt sig två gånger

Glenn Hysén har fem barn. De två äldsta med ex-frun Kerstin Mellbin, de tre andra med ex-fru nummer två, Helena Hysén.

Glenn får fundera lite innan åldrarna kommer på alla barnen.

– Tobbe är 35, Charlotte, 33, Alex, 30, Anton, 26, och Annie, hon är 23. Och så har jag sex barnbarn. Så några mer barn för egen del blir det inte, haha.

Hur är din relation med barnen? 

– Bra tycker jag. Men det har varit jobbigt med alla jävla skilsmässor... Så kontakten hade kunnat vara bättre. Det är tråkigt, jag önskar att jag träffade barnen oftare. Men alla har sitt liv, det är underligt det där.

"Det är alltid jag som har tagit steget att sticka", säger Glenn Hysén.
Foto: Hanna Brunlöf

Just skilsmässorna menar Glenn Hysén är en, av få, saker som han inte är speciellt stolt över.

– Det är alltid jag som har tagit steget att sticka dessutom.

Varför har det varit så?

– Jag vet inte. Det är ju aldrig ens fel när det inte fungerar. Men tålamod har aldrig varit min starka sida, åtminstone inte när det kommer till förhållanden.

Vilken skilsmässa har varit tuffast?

– Det var nog när jag lämnade Kerstin, för att det blev en sådan turbulens i Blåvitt. Vi var ett gäng spelare och deras fruar som brukade umgås och när jag skilde mig för att jag träffat någon ny så blev det ett jävla liv. Vi hade till och med ett möte med klubben där jag fick sitta försvara mig för att jag skilt mig. Med Thomas Wernerson, som då var lagkapten, som någon slags domare. Det var helt galet när jag tänker på det.

– Men till slut blev det bra.

Har du kontakt med dina lagkamrater i Blåvitt i dag?

– Jadå, hela gänget. Vi har en jättebra relation. Men just då var det väldigt infekterat. Jag tyckte de var jävla skitstövlar.

– Det roliga i dag är att fyra av fem också skilda nu, haha.

Jag kommer aldrig att glömma när han berättade för mig att han var bög.

Glenn: "Det var en käftsmäll"

I mars 2011 berättade Glenn Hyséns son Anton Hysén i fotbollsmagasinet Offside att han är homosexuell. Att Anton Hysén, då aktiv spelare i Utsiktens BK, kom ut fick stor uppmärksamhet.

Anton Hysén.
Foto: Olle Sporrong

– Jag tror att det fortfarande är jävligt tufft att komma ut som gay inom herridrotten. Man tycker att det borde ha blivit lättare efter att Anton vågade ta steget, men jag är tveksam om det har skett någon förändring. Det är fortfarande ett väldigt hårt klimat och en jargong som inte passar alla.

– På damsidan är det ju helt annorlunda, där är det mycket mer accepterat att vara öppet homosexuell.

Rådgjorde Anton med dig innan han kom ut?

– Jag kommer aldrig att glömma när han berättade för mig att han var bög. Inte för grejen i sig utan för att han hade en plan B som innebar att om jag inte skulle acceptera honom som gay så hade han fixat att han kunde flytta in hos en kompis. Det var en käftsmäll för mig, att han ens kunde tänka tanken att jag inte skulle älska honom lika mycket för att han är bög. Det gör jag så klart. Men man undrar ju vad man som förälder har gjort för fel när ens barn har en sådan plan.

– Men sedan snackade vi en hel del om hans homosexualitet, och Anton undrade om jag tyckte att han skulle gå ut med det. Och jag svarade "absolut, jag är med dig hundra procent".

Hysén: "Jag fick sparken av Viasat"

Dagen efter vi ses ska Glenn Hysén sätta sig på planet ned till Polen och U21-EM för att utföra ett uppdrag för sin arbetsgivare Unibet under ett par dagar.

Men någon match ska han inte se.

– Sverige spelar mot Polen dagen innan vi åker ner och när de har nästa match åker vi hem igen.

Så vad gör du där?

– Vi ska förfira midsommar med de svenska fansen. Dricka bira och snacka med folk.

Hysén skrattar till och medger att det nog kanske låter som ett udda jobb.

Men säger att det är ungefär det alla uppdragen går ut på, både för spelbolaget men också de två resebolag han jobbar för – att vara social.

Efter 18 år som expertkommentator på Viasat fick Glenn Hysén 2009 lämna kanalen.

– Jag fick sparken, så enkelt var det. De sa att de ville ha in nya röster och jag kan förstå det, men det var ett tungt besked.

– Det var tufft ett tag då, jag visste inte vad jag skulle göra. Jag skrev in mig på Arbetsförmedlingen och gick på a-kassa. Inte det att det var synd om mig, många har det betydligt svårare. Men det var ingen rolig tid. Jag hade ont om pengar och var nervös. Jag undrade vad fan som skulle hända med mig.

Jag kan inget om aktier och sådant där. Men jag har haft ett jävla bra liv.

Det löste sig dock ganska snabbt, Glenn Hysén blev kontaktad av Ulf Jörnvik och Patrick Heed som drev Matchmagasinet och ville att Hysén skulle börja hos dem. Och efter det "har det bara rullat på med jobb".

Vad betyder pengar för dig?

– Många säger att pengar inte är allt, men jag tycker ändå att det är viktigt. Vad gör man utan pengar? Sedan behöver man inte ha hundra miljarder, men man måste ju gå runt.

Har du koll på hur mycket pengar du tjänade under fotbollskarriären?

– Inte exakt hur mycket totalt. Men vad jag tjänade per månad vet jag, som bäst var det 200 000 kronor.

– Det var mycket givetvis, men om man jämför med killarna som är på samma nivå i dag så tjänar de tre-fyra miljoner i veckan. Det har blivit helt sanslösa summor. Men jag missunnar dem inte det.

Har du pengar kvar från fotbollsåren?

– Inte mycket. Jag stoppade inte undan speciellt mycket, man lever efter vad man får in.

Vad brände du pengar på?

– Middagar, mycket middagar. Och jag har unnat väldigt många andra mycket. Hade vi besök var det jag som betalade rubbet, för att jag ville det. Jag har aldrig riktigt tagit hand om mig själv.

Ångrar du att du inte investerade fotbollsmiljonerna bättre?

– Nä, jag ångrar inget. Jag kan inget om aktier och sådant där. Men jag har haft ett jävla bra liv.

Hur är det med ekonomin i dag?

– Bättre, jag tjänar inga jättepengar men jag har så jag klarar mig. Sedan är jag lite för snäll i vissa lägen. Som när man ska skriva kontrakt och ta betalt. Där har jag varit usel, även om jag har blivit lite bättre.

Glenn Hysén med SportExpressens Anna Friberg.
Foto: Hanna Brunlöf

"Jag låg bara och skakade"

Sedan tre månader tillbaka tränar Glenn Hysén fyra gånger i veckan, eller som han själv uttrycker det "jag tränar som en dåre". Det var när vågen visade tresiffrigt som fotbollslegendaren insåg att det var dags att ta tag i saken. Och nu är han nere på tvåsiffrigt igen.

Glenn Hysén tittar på caesarsalladen som han har beställt till lunch.

– Jag har börjat äta nyttigare också, men bira kommer jag aldrig att sluta dricka... Det är därför jag tränar, för att kunna fortsätta dricka bira.

Finns det inte risk för att det blir för mycket öl?

– Man ligger på en skör gräns hela tiden...

Det är inte det att jag är redlös när jag dricker, det är mer att det är konstant

Har du varit över den gränsen, att du har tappat kontrollen?

– Inte när jag är ute på jobb med något företag. Men privat, ja då händer det. Vissa gubbar har halkat dit och blivit alkisar, och det kunde lika gärna ha varit jag.

Har du alkoholproblem?

– Ja, absolut.

– Man kommer ju in i perioder. Ibland dricker jag tre-fyra dagar på raken och sedan är det inget på ett par veckor. Det är inte det att jag är redlös när jag dricker, det är mer att det är konstant, och det är inte bra.

– Jag glömmer aldrig när jag kom hem från Kiev, jag hade varit där på fotbolls-EM i två veckor med ett resebolag och det hade varit ett jäkla krökande. Inte det att jag var dyngrak men det är att det går i ett hela tiden.

– När jag kom hem, det var hemskt. Jag låg bara och skakade i två dagar.

Har du sökt hjälp?

– Nej. Jag tycker ändå att jag har kontroll. Och det är tur att man är som man är när man dricker, att man inte blir någon jävla idiot när man får alkohol i kroppen. Jag blir tvärtom som en nallebjörn, och jag har aldrig druckit för att jag är deppig eller för att döva. Det är bara livet jag lever som gör att det blir så. Man är ute jämt och ständigt.

Vad säger dina närstående?

– Det är väl Camilla framför allt, hon tycker inte det är bra. Och jag förstår det, men jag är som jag är.

"Man tror att man är odödlig"

57 år, ett liv med mycket festande, men Glenn Hysén säger att han inte är rädd för vare sig att bli sjuk eller dö.

– Det som händer, det händer man kan inte gå bekymra sig för sådana saker. Hoppas bara att jag ramlar ner och stendör, pang boom.

– Men man undrar ju vad som händer efter. Antagligen inget mer än att man blir daggmaskföda. Jag tror inte på ett liv efter döden, men jag hoppas ändå. Tänk om det finns en himmel där man bara fick spela fotboll och dricka bira. Det vore underbart.

Glenn Hysén – med sitt ärr på underarmen.
Foto: Hanna Brunlöf

Glenn Hysén håller upp sin arm och visar ett långt och djupt ärr på underarmen.

– Sedan tror man ju att man är odödlig i vissa sammanhang...

– Vi var och hälsade på några kompisar på Tjörn och jag dök från en brygga, det visade sig att det inte var speciellt djupt så jag drog armen i en sten. Det var tur det inte var skallen...


LÄS ÄVEN: Glenn Hysén om sin viktresa: "Då är jag inte fräsch"

"Jag hade gärna hjälpt Blåvitt"

Fyra-fem gånger om året, oftare än så ser inte Glenn Hysén allsvensk fotboll nu för tiden. Landskamper och matcher med Liverpool blir det bara "när det är jobb".

– Går jag på fotboll här hemma är det på Blåvitt, inget annat.

Tror du att det svenska herrlandslaget tar sig till VM?

– Det kommer bli tufft, men de har börjat väldigt bra och har en härlig inställning. Jämför med Blåvitt, de går alla och hänger med huvudet.

Varför tror du att det är så? 

– Jag vet inte men det verkar inte finnas något jävlar anamma i Blåvitts trupp just nu. Någon skulle behöva komma in och röra om.

Har du fått frågan om att hjälpa till i IFK Göteborg?

– Nej, aldrig överhuvudtaget. Men jag hade gärna gjort det, det hade varit en ära. Huvudtränare skulle jag inte passa som, men det finns mycket annat jag hade kunnat göra. Stötta och få lite fart på dem. Men jag är inte besviken för att jag inte fått frågan, nej för fasiken.

Damlandslaget spelar EM i sommar, kommer du att titta?

– Ja, när det börjar komma till kvarts- och semifinaler då kommer jag titta om Sverige är där. Men inte innan.

Har vunnit Guldbollen två gånger

Namn: Glenn Hysén.

Ålder: 57.
Född: 30 oktober 1959 i Biskopsgården, Göteborg.
Bor: Lägenhet i Lunden, Göteborg.
Familj: Fästmön Camilla Lendott, 48. Barnen Tobias, 35, Charlotte, 33 (tillsammans med ex-frun Kerstin Mellbin). Alexander, 30, Anton, 26, Annie, 23 (tillsammans med ex-frun Helena Hysén. Sex barnbarn.
Yrke: Före detta fotbollsproffs, i dag "mångsysslare".
Moderklubb: IF Warta.
Övriga klubbar: IFK Göteborg, PSV Eindhoven, Fiorentina, Liverpool, Gais.
Klubbar som tränare: Torslanda IK, Utsiktens BK.
Landskamper: 68 (7 mål).
Meriter: Svensk mästare 1982, 1983, 1987, cupmästare (Sverige) 1982, 1983, Uefacupmästare med Blåvitt 1982, 1987, engelsk mästare 1990, deltog i VM 1990, vunnit Guldbollen två gånger.
Gör i dag: Har spelbolaget Unibet som största arbetsgivare men har även uppdrag för ett par resebolag som anordnar fotbollsresor. Skriver krönikor i GT.

Bands fast efter Paddan

Glenn Hysén skrattar som så ofta under intervjun, han är inte stressad och hade nog kunnat berätta hur många gamla minnen som helst.

Som den där gången när han och polarna lyckades få in tio personer i en telefonkiosk i London.

– En av killarna låg liksom uppe i taket. Varför gör man en sådan grej? Haha.

Och så nästa:

– Ser du Paddan-båtarna där nere? En gång åkte vi en sådan när vi hade svensexa. Killen som skulle gifta sig fick en flytväst och så band vi fast honom i ett rep efter båten och så fick han åka där.

Vi sitter på en uteservering på Kungstorget i Göteborg. Det är en lunchtid och mycket folk i rörelse.

Fredrik Belfrage passerar på trottoaren utanför där vi sitter.

– Tjäna, tjäna.

Glenn Hysén hälsar glatt på den före detta tv-profilen, precis som han gör på många andra under stunden vi ses.

– Jag älskar Göteborg. Det finns inte en chans att jag flyttar härifrån. Jag tycker om Stockholm, det är en härlig stad, men jag klarar inte av stressen där. Göteborg är min stad, det kommer det alltid att vara.

Glenn Hysén har alltid nära till skämt och skratt.
Foto: Hanna Brunlöf

Hysén morsar på en förbipasserande igen, och så kommer det:

– Ha d gott!

Det där har blivit lite av ditt ledmotiv, "ha d gott"? 

– Jag har alltid sagt det. Så det är inget märkvärdigt, men nu har det liksom blivit en del av mitt varumärke. Om jag nu har ett varumärke.

Men är ditt liv så lättsamt som du ger intryck av att det är när man följer dig på Twitter till exempel?

– Jag är inte typen som deppar ihop. Är det tungt får man bita ihop liksom. Jag har en positiv livssyn.

– Sedan finns det så klart saker som inte känns så kul, jag önskar att Anton hade velat träffa Camilla mer. Det är inte så riktigt jättebra där...

Varför vill han inte träffa henne?

– Jag vet inte, och det är ju upp till var och en vad man tycker och tänker. Men jag hoppas att det blir bättre snart, att Anton börjar respektera henne.

Har du många vänner?

– Fem-tio stycken som verkligen är mig nära, och har varit det i alla år. De betyder väldigt mycket för mig. Det finns många som har velat vara vän med mig för att "jag är Glenn Hysén". Men det där har jag lärt mig att se igenom under åren, vilka som är vänner på riktigt och inte.

Den här gången vill jag ha ett annorlunda bröllop – som att jag kommer ut ur ett krokodilgap och lämnar över ringen.

Har galna bröllopsplaner

Vi åker upp på ett hotells takterrass, utsikten bjuder på hela Göteborgs innerstad.

Glenn Hysén pekar och undrar:

– Vet du vad Avenyn heter på vintern?

– Nä.

– Broddway.

Skämten och skratten finns där alltid. Även i stunderna när Glenn Hysén berättar om mer allvarliga saker lyckas han flika in något glatt.

Och självironin är aldrig långt bort. Som när jag frågar om det blir ett tredje bröllop nu när han förlovat sig igen.

– "Ska du gifta dig igen nu din jävla idiot?" Jag tänker så när jag funderar på saken. För när man hör om folk som gift sig flera gånger undrar man ju vad det är för fel på dem.

– Men det kan nog bli så, att vi gifter oss Camilla och jag.

Glenn Hysén skrattar och fortsätter.

– Jag har väldigt mycket planer i huvudet. Den här gången vill jag ha ett annorlunda bröllop, något lite galet. Som att jag kommer ut ur ett krokodilgap och lämnar över ringen till Camilla.

– Något riktigt sjukt måste det vara.


LÄS ÄVEN: Glenn Hysen om förlovningen: "Lite spontant var det"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.