Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glädjebeskedet: Kan bli 14000 på Friends

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Restriktionerna lättas och 3000 åskådare tillåts från 1 juli på arenor utomhus. 

Men på de stora arenorna kan publiktaken bli betydligt högre – tack vare zonindelningar. 

AIK har tidigare uppgett att beräknar kunna ta in 14 000 åskådare på Friends arena.   

Från torsdag tillåts en publik på upp till 300 personer inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialministern Lena Hallengren (S).

Men de svenska supportar som hade hoppats på att se hela åttondelsfinalen mellan Sverige-Ukraina får nu tänka om. Under tisdagen stängs serveringarna som tidigare vid 22.30. Om Sverige tar sig till kvartsfinal på lördag väntar dock folkfest ute på krogarna, då restrektioner gällande öppentider slopas helt. 

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) meddelade att publiktaket höjs från 500 till 3000 på idrottsevenemang utomhus.

Restrektionerna lättas

– För allt detta gäller att man ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger hon.

De lättade restrektionerna innebär att 3000 åskådare kan släppas in på allsvenska arenor den 3 juli, då IFK Norrköping FK-Malmö FF och Degerfors IF-Östersund spelas. 

– I Sverige har smittspridningen minskat stadigt sedan början på maj, säger socialminister Lena Hallengren. 

På större arenor kommer publiken att kunna delas in i sektioner, och därmed ta in fler än 3000 åskådare. 

– Våra största arenor har en helt annan kapacitet, vilket innebär att de kan dela in sina arenor i olika sektioner med till exempel separata entréer, kiosker och toaletter. Det ansvaret ligger hos klubbarna, men jag vet redan nu att de har börjat ta fram olika planer för att kunna ta in fler än 3000, säger Mats Enquist, generalsekreterare vid Sef. 

AIK har tidigare uppgett att de planerar ta in 14 000 åskådare i det nya steget. Den 10 juli spelar de sin nästa hemmamatch mot Varberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.