Gerhardsson: ”Det är borta och klart”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Det svenska damlandslaget i fotboll är samlat för första gången sedan den tunga förlusten i OS-finalen.

Och då är förbundskapten Peter Gerhardsson tydlig. 

– Det är klart och borta, vi har avverkat det där, säger han. 

Uttåget ur OS för drygt en månad sedan blev blytungt för Sverige. Finalen mot Kanada gick till förlängning och sedan straffar. Där hade det svenska laget flera missar och föll till slut tungt. 

Efter finalen sågs flera av spelarna gråtandes på innerplanen. 

I dag samlades det svenska landslaget för första gången sedan OS i Tokyo, och det i Bratislava där det väntar VM-kvalmatch mot Slovakien på fredag. 

Och det blev ett känslosamt återseende för både spelare och ledare.

– Det var lite extra känslosamt den här gången, men det gick ändå snabbt över till glädje. Och vi vet att det väntar ett nytt äventyr redan nästan sommar, säger Hanna Glas. 

”Ett abrupt slut”

Även förbundskapten Peter Gerhardsson var berörd av att träffa sitt lag igen. 

– Det var ett abrupt slut på OS och sedan direkt hem. Jag har haft kontakt med en del men det var speciellt att träffa alla på riktigt i dag. Och jag tyckte att man märkte det på hela gruppen, det var väldigt glatt.

– Det är en ynnest att få mötta upp med det här gänget, och de här första dagarna på en samling är alltid lite speciella. 

Gerhardsson menar att reaktionerna under den första samlingen efter OS är väldigt individuella. 

– För en del är det mycket känslor, för andra mindre. 

”Det känns för tungt”

Att titta tillbaka på själva OS-finalen är dock inget som lockar det svenska laget. Förbundskapten Peter Gerhardsson berättade förra veckan att han har haft svårt att se om förlängningen och straffarna. 

Även Hanna Glas berättar att det är något hon har undvikit. 

– Jag har inte tittat på hela finalen igen, det har känts tungt. Jag har försökt att lägga det bakom mig. Det är som det är och det går inte att ändra det förflutna. Vi kan bara påverka det som kommer nu. 

”Vi har avverkat det där”

Peter Gerhardsson menar också att finalen inte är något man behöver bearbeta nu under samlingen.

– Det är borta, det är klart, vi har avverkat det där. Vi får hänga upp silvermedaljen och fokusera på VM-kvalet i stället. 

– Men det är klart att det alltid kommer att finnas kvar i minnet. 

Efter matchen mot Slovakien på fredag väntar ytterligare en VM-kvalmatch under samlingen för det svenska landslaget och det mot Georgien på tisdag hemma i Göteborg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.