Foto: MARTIN MEISSNERFoto: MARTIN MEISSNER
 Foto: MARTIN MEISSNER
Foto: LANGER/EIBNER-PRESSEFOTOFoto: LANGER/EIBNER-PRESSEFOTO
 Foto: LANGER/EIBNER-PRESSEFOTO

Gärningsmannen tjänade miljoner på bomben

Publicerad

En ny man har gripits misstänkt för bombdådet riktat mot fotbollslaget Borussia Dortmunds spelarbuss.

Enligt tyska Bild kan mannen ha drivits ekonomiska motiv och tjänat nästan fyra miljoner kronor på attacken. 

Sammanlagt tre explosiva anordningar detonerade i närheten av Borussia Dortmunds spelarbuss inför första mötet med Monaco i Champions League. Mittbacken Marc Bartra blev skadad i attacken och fick genomgå en akut operation. 

Det första beskedet från polis var att dådet troligen utfördes av islamistiska terrorister. Tre likadana brev hittades kort därefter i närheten av attentatsplatsen, där det stod att läsa att dådet utfördes "i Allahs namn". Men brevet verkar ha varit en vilseledande manöver. 

Ny man gripen

Nu har polisen i stället riktat sig in på en ny misstänkt. Den gripne mannen är en rysk medborgare som har levt i tyska staden Baden-Württemberg den senaste tiden. Polisens teori är att mannen befann sig på Dortmunds spelarhotell och därifrån utlöste bomberna med något slags fjärrkontroll. Flera vittnen på hotellet ska ha kunnat peka ut mannen i fråga. 

Kan ha tjänat storkovan

Enligt Bild har polisen också lyckats skapa sig en bild av mannens motiv. Den misstänkte hade inför bombdådet köpt aktier till ett värde av 78 000 euro. Banken som användes vid köpet rapporterade direkt om köpet efter att ha misstänkt att mannen sysslade med pengatvätt. 

Bild hävdar att aktieköpet kan vara direkt kopplat till sprängdådet. Den misstänkte mannen ska tydligen ha tjänat en rejäl hacka när Dortmunds aktie dök som ett resultat av bombattentatet. Enligt Bild rör det sig om 3,9 miljoner euro – alltså 37.5 miljoner kronor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag