Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Fylledansken" vill inte tillbaka till Parken

Foto: Khan Tariq Mikkel

2007 krossade "Fylledansken" den danska EM-drömmen med en ursinnig attack på domaren Herbert Fandel.

Samtidigt riskerade hans liv att slås i spillror av skadestånd på flera miljoner.

Men åtta år senare har vinden vänt för mannen som då var Danmarks mest hatade person.

Men han kommer inte att återvända till Parken igen.

– Jag gjorde något väldigt, väldigt dumt 2007. Jag förstår om det finns en stor grupp människor som inte vill se mig där inne. Oavsett om folk tycker det är okej eller inte så tycker inte jag att det är okej, säger mannen till Aftonbladet.

Sverige och Danmark står inför playoff – där en plats i EM står på spel.

Genom åren har många klassiska landskamper utkämpats med våra grannar i sydväst, men det finns en match som ingen glömmer – EM-kvalet på Parken i Köpenhamn 2007.

Vid ställningen 3–3 fick matchen ett abrupt slut när en kraftigt berusad dansk supporter rusade in på planen och attackerade den tyske domaren Herbert Fandel.

Matchen bröts och Sverige tilldömdes segern efterhand och gick till EM på Danmarks bekostnad.

Dömdes till fängelse

Mannen blev känd som "fylledansken" och blev över en sekund Danmarks mest hatade man. Saken blev inte bättre när det visade sig att mannen var bosatt i Sverige.

Uefa dömde Danmark till att spela de två kommande tävlingslandskamperna i Århus – och mannen dömdes till 20 dagars fängelse och stämdes på 2,4 miljoner kronor av det danska förbundet.

2012 fastslog dansk domstol skadeståndet till 2,3 miljoner kronor.

SportExpressen har under en längre tid sökt mannen för en intervju, men nu berättar han för Aftonbladet och livet efter den ödesdigra dagen i Köpenhamn 2007.

Därför tänker han inte återvända

Mannen är fortfarande bosatt i Västsverige och lever ett lyckligt familjeliv.

Men förhållandet till fotboll är fortfarande krossat – och därför vill han inte se playoff-matcherna på plats.

– Jag lyckades döda min bästa vän – min kärlek att gå på fotboll. Jag ser inte på fotboll på samma sätt som jag gjorde för tio år sedan. Den stora passionen är borta för min del. Jag blev skrämd av mitt eget uppträdande den kvällen, säger han till Aftonbladet.

Så vände hatet till sympati

Synen på "fylledansken" har också radikalt förändrats totalt sedan han gav en ärlig och utelämnande intervju till danska BT.

I artikeln framträdde en bild av en personlig tragedi. Mannens mamma hade året matchen innan drabbats av psykos som övergick i en svår depression.

Han berättade att kvällen på Parken skulle vara första gången på nio månader som han kunde ha roligt, ett välbehövligt avbrott efter mammans svåra sjukdom.

Det slutade med att han köpte 48 burkar öl och drack kopiösa mängder alkohol före matchen.

– Hade du frågat mig innan matchen om jag någonsin skulle hitta på något sådant skulle jag inte ha gjort det för en miljon kronor. Men plötsligt tränger sig något fram inom dig, något som är fyllt med de här känslorna man burit på. Det hela väller över i ett ögonblick, berättade han då för BT.

Efter skandalen på Parken förvärrades hans mammas tillstånd och 2010 tog hon sitt liv.

– Det råder inget tvivel om att händelsen medverkade till hennes självmord. Att den hela tiden dök upp var svårt för mig, men det tog tio gånger så hårt på henne. Hon var sjuk innan, men detta gjorde att hon inte komma vidare och behandla sin sjukdom, säger han.

LÄS MER: "Det medverkade till min mammas självmord"

Intervjun vände helt den danska opinionen. Störst stöd fick mannen av de danska landslagsspelarna som ville skänka sina segerbonusar för att betala skadeståndet.

Kort därefter meddelade det danska fotbollsförbundet att de nått en förlikning med mannen och skadeståndet skrevs ner till 315 000 kronor och avstängningen från landslagets hemmamatcher hävdes 2013.

Huvuddelen av böterna fick han hjälp med att betala genom en Facebook-insamling som startades efter att artikeln publicerats.

Lycklig flerbarnsfar

Mannen berättar nu för Aftonbladet att han lever ett lyckligt liv som flerbarnsfar och har ett jobb han trivs med och många goda vänner.

Men trots den positiva vändningen är fortfarande uppriktigt ledsen för vad han gjorde den där kvällen på Parken den 2 juni 2013.

Samtidigt är han överväldig över det stöd han har fått i Danmark på senare år.

– Jag blev extremt rörd. Jag kände länge att det var en match mot övermatchen. Helt plötsligt började människor som egentligen hade all anledning att tycka illa om mig att se att det faktiskt fanns en människa bakom, säger han till Aftonbladet.

Playoff-mötet inleds på Friends arena den 14 november (kommande lördag), och returen spelas på Parken tisdagen den 17 november.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!