Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fullständigt vidrigt – det är hemska tider”

Förbundskapten Janne Andersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: DMYTRO KUMAKA / AP TT NYHETSBYRÅN

Statusen på landslagssvenskarna i den ryska fotbollen är osäker inför vårens playoff.

En som påverkats av situationen efter Rysslands invasion av Ukraina är även förbundskapten Janne Andersson.

– Jag har barn och barnbarn och man tänker ju hur de här stackars människorna i Ukraina har det. Man blir nästan rörd när man pratar om det, säger Andersson.

Sverige har flertalet idrottare som just nu befinner sig i Ryssland. Detta samtidigt som landets trupper invaderat Ukraina.

Då går det också att tänka sig att de svenska idrottare som sitter i mer eller mindre osäkra situationer.

I den ryska högstaligan fanns tidigare sju svenskar innan Viktor Claesson, mittfältskuggen i landslaget, bröt med Krasnodar. Dessutom finns som bekant bland annat Jordan Larsson i Spartak Moskva.

I ”Carina Bergfeldt” i SVT bekräftar förbundskaptenen att han haft kontakt med några av de svenska spelarna med anledning av situationen.

– Jag har haft någon och mina kolleger med någon, säger han.

Samtidigt berättar Janne Andersson också om känslorna som kommit till honom i samband med den ryska invasionen av Ukraina. 

– Det är klart att det är hemska tider vi lever i på det sättet. Man vaknar varje morgon och hoppas att det är en mardröm, men det är ju inte det.

Janne: ”Fullständigt vidrigt”

Andersson darrar själv på rösten när han berättar att han tänker på de familjer som drabbats av den ryska attacken.

– Jag har barn och barnbarn och man tänker ju hur de här stackars människorna i Ukraina har det. Man blir nästan rörd när man pratar om det, säger han och fortsätter:

– Det är fullständigt vidrigt att det går till på det här sättet. Så hoppas, hoppas, hoppas det tar slut på ett eller annat sätt. Det är väl det jag hoppas på.

Inte minst med tanke på att även idrottare och personer som Andersson mött drabbas av händelserna. Bland annat de i det ukrainska landslag som slog ut Sverige ur EM i somras.

– Den matchen i sig och den dagen var jobbig på ett sätt. Men det här är ju något helt annat, det vi pratar om i dag.

För landslagets del väntar härnäst playoff för att ta sig till VM i Qatar. Den truppen tas ut den 16 mars. Då återstår det dock att se huruvida några av spelarna från den ryska ligan kommer att finnas med i truppen.

– De här killarna har en vardag som känns jättejobbig så klart. Så vi får se var det tar vägen helt enkelt. Man får följa det här dag för dag så får vi se var det landar, säger Andersson.

TV: Andersson om Elanga

Hintar om framtiden för superlöftet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.