Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fullständigt överlägsna – finns inget motstånd

Barcelona vann Champions League-finalen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

FC Barcelona blev under söndagen historiskt när de vann Champions League-titeln för första gången på damsidan. 

SportExpressens Frida Olsson svarar på tre frågor efter 4-0-seger mot Chelsea. 

Varför ser vi Barcelona som mästare det här året?

– Man hade lärt sig läxan och gav igen med samma medicin. Barcelona vann för att de sedan senaste gången de spelade final (2019) har utvecklat sitt spel. Det var klass rakt igenom. Det går delvis att prata om att ligan har blivit bättre, men Barcelona är fullkomligt överlägsna där – det finns inget motstånd.

– 128-5 i målskillnad och trots att det återstår omgångar är de redan klara ligavinnare. Men framför allt de har stjärnorna, de har klubbikonerna och de har ett spelsätt där alla vet exakt vad de ska göra. Och i finalen var det deras omställningsspel i kombination med en gnutta flyt som gjorde det. Lieke Martens, Alexia Putellas, Jenni Hermoso och Caroline Graham Hansen var tillsammans med tränaren Lluís Cortés kvällen mest lysande stjärnor.

Tung förlust för Chelsea, men framtiden är ljus? 

– De hade snackats upp inför. Givetvis beror mycket på att Chelsea har tre svenskor i laget. Men de blev avklädda av Barcelona, som högg på exakt allt. Chelsea kommer givetvis komma tillbaka - kolla bara på Barcelona. Den här finalen hade redan innan ritat om fotbollskartan. Den framfart som England har haft i damfotbollen sedan 2018 med att vara helprofessionell kommer nu att byggs på ytterligare med ett historiskt tv-avtal. 

– Ett avtal värt 285 miljoner kronor. Det kommer göra att den engelska fotbollen kommer växa sig starkare och ännu bättre. Fotbollen tas på ännu större allvar och locka ännu fler spelare. Utvecklingen kommer fortsätta gå framåt och Chelsea kommer vara ett lag man pratar om i samband med titlar i framtiden, de får bara hem och göra läxan. 

Finalen spelas i Sverige, med stolta traditioner i Champions League. Kan vi se ett svenskt lag i final inom de närmsta åren?

– Man ska aldrig säga aldrig. Så ja, eventuellt. Men det lär ta många, många år. I princip allt handlar dessvärre om pengar. Therese Sjögran förklarade problematiken som kan uppstå för topplagen i Sverige bra för någon vecka sedan. Till hösten ska Rosengård och BK Häcken via en kvalmatch (två för Kristianstad) försöka ta sig till Champions Leagues-gruppspel. Ett avancemang ger miljoner in, en förlust och en trupp som kostar mycket pengar kan vara förödande. Trupperna behöver vara slagkraftiga för att lyckas vinna, men inte för dyra om det blir förlust. En tuff nöt att knäcka för alla sportchefer.

– En seger och alla de pengar som ska fördelas till nästa upplaga (som görs om en del) skulle göra att Sverige tar kliv närmre de bästa i Europa och således inte hamnar för långt efter. För i takt med att allt fler ligor blir helprofessionella, behöver Sverige hitta sin väg fram. Och det handlar kanske mer i grunden om att bedriva en givande talangutveckling när det inte finns något unikt att locka med. Dessutom, och kanske det viktigaste av allt, att ta betalt när talangerna väl säljs. 

****

Chelseas tränare Emma Hayes sa på presskonferensen efter matchen, ”Europas två bästa klubbar spelade finalen”.  Och så var det. För oavsett om Barcelona fullkomligt körde över Chelsea så har lagen fram tills finalen visat att de varit bäst. 

Historia hade skrivits innan, historia skrevs under och historia kommer fortsätta skrivas även efter. Den har matchen var någonstans startskottet på vart damfotbollen kan komma att ta vägen inom den närmsta framtiden. 

För första gången i historien har ett dam- och ett herrlag vunnit en Champions League-titel, men det var inte sista.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.