Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fullkomligt ofattbart – tycker det är vidrigt”

Leo Messi.
Foto: BAGU BLANCO/BPI/REX / BAGU BLANCO/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Ada Hegerberg.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Listan på vad fotbollsvärldens stjärnor tjänar har kastat nytt ljus på löneskillnaderna mellan herr- och damspelare.

Nu mottas siffrorna med kraftfulla reaktioner. 

France Footballs årliga sammanställning av spelarinkomster var ingen rolig läsning för alla som förespråkar ekonomisk jämställdhet inom fotbollen. 

Lionel Messi, som fick sitt Barcelona-kontrakt omförhandlat 2017, toppade listan med sin sammanlagda inkomst på sanslösa 1,3 miljarder kronor under 2018. Cristiano Ronaldo var inte långt efter med sina knappt 1,2 miljarder kronor. 

Damspelarna tillhör en helt annan division lönemässigt. Norska Ballon d'Or-vinnaren Ada Hegerberg toppar den kategorin med sina 4,2 miljoner intjänade svenska kronor under 2017. TT räknade ut att Lyonstjärnan således fick in 0,3 procent av vad Leo Messi gjorde.

”Ofattbart och vidrigt”

För många belyser detta en orättvis resursfördelning inom världsfotbollen. Reaktionerna på France Footballs uppgifter har inte låtit vänta på sig. 

”Det är ett löjligt gap mellan Messi och Hegerberg. Det borde inte finnas en skillnad på 129 miljoner pund. De är båda bäst i världen. Vi måste ta damfotbollen på allvar, snälla”, skriver ESPN-reportern Julian Zandivar.  

”Det är en avskyvärd skillnad”, skriver tv-personligheten Oscar Mota Aldrete. 

”Det finns fortfarande en del att jobba med”, skriver Joachim Baardsen, journalist på norska VG.  

”Fullkomligt ofattbart och vidrigt. I fotbollen är kvinnans euro 0,3 cent”, skriver Filip Saxén, sportchef på Hufvudstadsbladet.  

Säljer 30 000 biljetter i Sverige

Samma dag kom beskedet att 30 000 biljetter sålts inför svenska damlandslagets VM-genrep mot Tyskland på Friends arena.

– Man ser runtom Europa om de här matcherna som drar mycket folk och fullsatta arenor. Och så är det nu sålt över 30 000 här. Det är mycket som händer och det betyder oerhört mycket, säger PSG-stjärnan Hanna Glas i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Så mycket tjänar fotbollsstjärnorna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.