Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fruktansvärt tråkiga nyheter”

Ögonblick och hyllningar från fotbollslegendarens liv.
Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Diego Maradona i VM 1990.
Foto: COLORSPORT/SHUTTERSTOCK / COLORSPORT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Fotbollsvärlden sörjer Diego Armando Maradonas bortgång. 

Och flera svenskar lärde känna honom på och utanför planen.

– Han är den störste genom tiderna, säger Sven-Göran Eriksson som hade en privat relation med Maradona under hans tid i Italien. 

På onsdagskvällen kom beskedet att fotbollslegendaren Diego Armando Maradona är död. 

Flera svenska fotbollsprofiler har träffat på Maradona under sina karriärer. 

Där ibland tränarikonen Sven-Göran Eriksson: 

– Det är fruktansvärt tråkiga nyheter. Jag tränade Roma och Fiorentina under den tiden Maradona var i Napoli. Och då träffades vi vid flera tillfällen. 

– Jag var bland annat ute och åt middag med Maradona och hans dåvarande fru vid några tillfällen under tiden i Italien. Han var alltid väldigt lättsam och hade glimten i ögat, säger Sven-Göran Eriksson och fortsätter: 

– Maradona är tveklöst en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det känns väldigt tragiskt att han är död, det var alldeles för tidigt.

Prytz: ”En ära att spela med honom”

Den före detta svenska fotbollsstjärnan Robert Prytz mötte Diego Maradona många gånger under sin tid i Italien.

– Det är tråkigt att höra att han har gått bort, säger Robert Prytz och minns speciellt ett möte med den argentinske superstjärnan med den magiska vänsterfoten som värvades till Serie A och Napoli under 1980-talet.

– Det var en ära att få spela mot Maradona. För mig är han tveklöst nummer ett. Han var som från en annan planet.

Hysén: ”Blir bedrövad”

Glenn Hysén mötte Maradona en handfull gånger i italienska ligan och har dessutom spelat med honom i en match med världslaget på Wembley: 

– Det är för jävligt. Jag har ingen aning om hur han har levt sitt liv och ska inte säga bu eller bä, men man ska inte dö när man är 60 år. Han fyller faktiskt år på samma dag som jag men är ett år yngre. Det här är skit, man blir bedrövad. 

– Det finns ingen i världen som är i närheten, du kan snacka om Ronaldo och Messi, men för mig är Maradona världens bästa spelare genom tiderna. 

Hur var det att spela en match med honom? 

– Jag var ju bara ”Åh herre jävlar, spelar vi i samma lag”. Jag var chockad. 

Hur var det att spela mot honom? 

– Han hade sådan jävla balans, det gick inte att komma åt honom. Han hade två ekstockar till ben, men när han närmade sig straffområdet så ramlade han om någon slog honom med en fjäder. Han filmade och fick frispark och han satte ju nio av tio. Filmandet och handsgrejen mot England är det enda negativa, men det tar inte ifrån honom att han var fantastisk. 

Edström: ”Han vann VM ensam”

Ralf Edström spelade 40 landskamper för Sverige och som expertkommentator i radio såg han Maradonas uppvisningar många i matcher.

– Han är en av de bästa spelarna fotbollen haft. Han vann VM ensam åt Argentina 1986. Han var enorm.  Han hade en enorm balans. Jag tycker det känns sorgligt att han gick bort så tidigt, 60 år är ingen ålder, säger Ralf Edström.

Hegerfors: ”Magneter i sina fötter”

Tv-profilen Arne Hegerfors såg Maradona live 25 gånger under sin yrkeskarriär:

– Jag vet inte om det funnits någon fotbollsspelare som varit bättre, han gjorde fenomenala mål. Han är den störste fotbollspelare vi haft. Maradona gjorde fantastiska saker och såg ut att ha magneter i sina fötter. Han har gjort några av historiens vackraste mål.

En annan tv-profil som minns Maradona är Tommy Engstrand:

– Maradona och Pelé har bjudit oss på den bästa fotboll som någonsin har spelats. Jag såg Maradona under fyra VM. Han hade en genialitet som vi knappt kunde förstå.  Bollen bara fastnade vid fötterna på honom. Han låg ju lite över bollen. Det var svårt att ta bollen ifrån honom. Han hade också överjordiska finter. 

Ekström fick julkort av Maradona

 Johnny Ekström, som mötte Maradona med Empoli, hade en speciell relation med den argentinske superstjärnan. 

– Han skickade ett julkort till mig varje år. Man tror kanske att han var ego, det är klart han var det – men han tänkte även på oss andra, säger Ekström till GP.

Den svenska anfallaren hade bara hunnit göra två matcher i Italien när det var dags att möta Napoli på bortaplan. 

– Plötsligt kom Maradona över på vår planhalva och hälsade mig välkommen till Italien – och önskade mig lycka till i ligan. Det var väldigt stort för mig, om man säger så. Då hade han precis lyft VM-bucklan lite tidigare på året. Jag trodde inte att han visste vem jag var, säger Ekström till GP. 

Maradona har tidigare också slagit fast att göteborgaren är Sveriges bäste spelare genom tiderna. 

– Han sa ju sanningen. Men det var fantastiskt att höra det, skrattar Ekström. 

Även Glenn Strömberg spelade i italienska Serie A samtidigt som Maradona och är tagen av bolltrollarens bortgång. 

– Det är verkligen tråkigt. Vi är lika gamla och spelade samtidigt i Italien, även om han var mycket, mycket bättre än mig. Helt makalös talang. Man anade det efter hjärnproblemen, men man hade ändå känslan att, han klarar det, varje gång, men nu gick det inte, säger han till Aftonbladet

Strömberg berättar för tidningen att någon kunde vara snabbare och tuffare, men att ingen hade sådan teknik som Maradona. 

– Han kunde träna själv och komma sent, träningsdisciplinen var inte hans starka sida, utan det var en otrolig talang. Jag har aldrig sett en sådan fotbollspelare, bollen var ett med honom. Inget var svårt att göra med en boll. Magisk talang. Någon annan kunde vara snabbare eller tuffare, men det han gjorde med bollen var makalöst. 

Robert Prytz: ”Fantastisk spelare”

Så kommer fotbollsvärlden minnas Diego Maradona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.