Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Ljungberg klar för Chicago

Foto: Zuma Press
Fredrik Ljungberg, 33, fick i natt en ny klubbadress: MLS-laget Chicago Fire. Det innebär att han sannolikt stänger dörren till europeisk klubbfotboll för gott. - Jag har tänkt noga och länge på nästa steg i min karriär och jag är extremt glad att nu tillhöra Chicago Fire, säger Ljungberg till klubbens hemsida.

FAKTA

Ljungbergs egna ord till fansen:
"Nu är det slut på spekulationerna. Jag vill börja med att berätta hur stolt jag är över att ha varit en del av den mest framgångsrika nykomlingen i MLS-historien, Seattle Sounders FC.
Jag visste inte exakt vad jag skulle förvänta mig när jag kom till Seattle men jag måste säga att mottagandet från fansen och staden har överträffat mina vildaste drömmar. Jag är evigt tacksam för detta.
Jag vill också tacka mina lagkamrater som är fantastiska både på och vid sidan av planen. Jag har fått några mycket nära vänner som jag vet att jag kommer hålla kontakten med framöver. Jag har tänkt noga och länge på nästa steg i min karriär och är extremt glad över att kunna meddela att jag är det senaste tillskottet i Chicago Fire Soccer Club. Jag kommer att ansluta till laget på söndag i Los Angeles."

Här är Ljungbergs karriär:
Halmstad

1994- 1998 Ljungberg var en talang redan i pojkåren och gjorde debut i allsvenskan som 17-åring hösten 1994. Med HBK vann han cupen (1997) och serien (1998) innan Arsenal betalade 40 miljoner för svensken på hösten 1998.

Arsenal
1998- 2007 I Arsenal vann Ljungberg två ligaguld och tre FA-cuptitlar. Säsongen 2004 gick Arsenal obesegrade genom ligan och Ljungberg var en av lagets största stjärnor. I Europa blev det som bäst final i Champions League (2006) men där föll laget mot Barcelona (1- 2).

West Ham
2007- 2008 Skadorna gjorde att han tappade platsen i Arsenal. West Ham gav Ljungberg ett fyraårskontrakt med 1,4 miljoner kr i lön - i veckan. Tiden i West Ham blev mörk och klubben gav till slut Ljungberg 60 miljoner för att bryta kontraktet efter ett år.

Seattle:
2008- 2010 Efter misslyckandet i West Ham var Ljungberg klubblös i några månader innan flytten till USA bekräftades. Det blev knappt två säsonger i MLS innan interna bråk tvingade bort Ljungberg från klubben som inte gillade hans attityd och divalater.

Landslaget:
1998- 2008 Debuten kom under en USA-turné i januari 1998. Sammanlagt blev det 75 landskamper och fem mästerskap för Ljungberg. Hans största stund kom i VM-matchen mot Paraguay 2006 då han nickade in 1- 0. Senare samma år blev han lagkapten.

.

En schism med Seattles Sounders tränare Sigi Schmid satte igång ryktena om Fredrik Ljungbergs framtid.
Det ryktades att engelska och italienska klubbar var intresserade och att Ljungberg var öppen för en flytt tillbaka till Europa, där han tidigare varit en av de mest framgångsrika svenskarna på klubblagsscenen.
Men i natt stängde han den dörren - troligen för gott.
Nu är det i stället klart att han stannar i USA.

Bytt mot ett draftval

Fredrik Ljungberg lämnar Seattle Sounders och går till Chicago Fire i utbyte mot ett draftval 2011 eller 2012.
- Jag vill börja med att säga hur stolt jag varit över att jag fått tillhöra det mest framgångsrika nya laget i MLS historia. Staden och fansen har omfamnat mig på ett sätt jag inte kunde drömma om och jag har fått några riktigt nära vänner som jag alltid kommer att han kontakt med, säger Ljungberg till Seattle Sounders hemsida.
I Chicago Fire kommer Ljungberg att bli klubbkamrat med bland annat Nery Castillo och Collins John.
- Jag hade ett lång och spännande möte med ägaren Andrew Hauptman och tekniske direktören Frank Klopes och jag är extremt glad att vara det senaste tillskotten i Chicago Fires organisation, säger Ljungberg.
Det råder ingen tvekan om att Chicago Fire är nöjda med sitt nyförvärv.

"Exceptionell"

- Freddie är en exceptionell spelare, en talang i världsklass och vi är mycket glada att han är hos oss nu. Han har en fantastisk karriär bakom sig och hans offensiva styrka kommer att hjälpa oss att vinna, säger Frank Klopes.
Fredrik Ljungberg kommer att få en central roll på Chicagos mittfält.
- Jag vet att han vid många tillfällen under sin tid i Arsenal höll till på kanten, men jag ser honom som killen i mitten... nästan som en playmaker. Han är en spelare som alltid vill ha bollen och jag tror han kommer att passa bättre i mitten än på kanten - i alla fall i vårt lag, säger Klopes som inte ser Ljungbergs relativt höga ålder som en nackdel.
- Jag tror att killen har mycket kvar att ge. Han tillför massor av erfarenhet men också tävlingsinstinkt, säger Klopes.
Ljungberg är aktuell för spel redan på söndag - i bortamatchen mot Los Angeles Galaxy.
Chicago Fire ligger just nu fyra i den östra konferensen.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!