Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Franz Brorsson inspirerades av podd med högerextrem koppling

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jonathan Leman på Expo.
Foto: Fredrik Funck / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Franz Brorssons podcast har kritiserats från flera håll. 

Den svenske fotbollsstjärnan har själv berättat att inspirationen är hämtad från Hem och Härd – en podcast med högerextrema kopplingar. 

– Vi står självklart inte bakom några högerextrema åsikter. Nästa gång kommer vi vara noggrannare med våra källor, säger Franz Brorsson. 

Den tidigare Malmö FF-spelaren Franz Brorsson har blivit med podcast, en kritiserad sådan. 

Tillsammans med en kompis har han startat podcasten ”Nu vet du!” och i det första avsnittet diskuterades 50 skillnader mellan män och kvinnor. 

Duon kom bland annat fram till att kvinnor behöver ha en man som skyddar dem för att kunna överleva. Till Fotbollskanalen kallade Lena Martinsson, professor i genusvetenskap på Göteborgs universitet, tankarna för stereotypa, instängande och gammaldags, 

Även MP:s språkrör Märta Stenevi reagerade. 

”Min hjärna exploderade precis”, skriver hon på Instagram med en bild på Fotbollskanalens artikel. 

Kopplingar till Det fria Sverige

Franz Brorsson, som numera spelar i cypriotiska Aris Limassol, förklarade för Fotbollsmorgon han har hämtat inspiration från en podcast som heter Hem och Härd. 

– Vi kom över ett avsnitt av två kvinnor som gjorde det här i tre delar, och då tänkte vi att vad fan, det kan väl vi också göra. Det var så som det började. Den heter Hem och Härd. Det är en svensk podcast som inte längre är aktiv. Men vi hittade deras avsnitt och kände att ”shit, det här var ju intressant”, säger Brorsson i programmet.

Fotbollskanalen kunde sedan berätta om Hem och Härds kopplingar till högerextremism. En av personerna bakom podcasten är medlem i organisationen Det fria Sverige, DFS, en organisation som springer ur den nazistiska rörelsen. 

Hem och Härd är numera nedlagd.
Foto: Poddtoppen.se

– DFS driver en vit separatistiskt linje. De försöker nu organisera något slags högerextremt parallellsamhälle. På längre sikt är målet att rensa ut alla som inte bedöms som etniskt svenska eller vita, säger Jonathan Leman, researcher på Expo. 

”Tycker att man ska slå kvinnor” 

Personen som drev Hem och Härd har en lång historia av liknande poddar och bland annat gästat Nordiska motståndsrörelsens podd. 

Hon har vid ett flertal tillfällen diskuterat skillnaderna mellan män och kvinnor, och även uppmuntrat till kvinnomisshandel. 

– Hon menar exempelvis att en örfil inte är misshandel. Hon har i en annan podcast pratat om att män ska slå sina kvinnor för att kontrollera dem, för att få dem att sköta sig och sköta hemmet, berättar Leman och fortsätter: 

– Fokus är på extrema uppfattningar om skillnaden mellan män och kvinnor men i dessa poddar ger man också uttryck för antisemitism och idéer om vit överhöghet. 

Hem och Härd och hennes andra poddar gästades av flera personer med högerextrema kopplingar. Exempelvis aktiva från Svenskarna parti och Nationalsocialistisk Front. 

– Det är allvarligt att Franz Brorsson sprider vidare högerextrema idéer i nya miljöer. Det är också allvarligt att Brorsson och hans podd-kollega skänker legitimitet åt högerextrema opinionsbildare, säger Leman. 

Brorsson svar: ”Vi tar avstånd” 

Till Expressen säger Franz Brorsson nu att han och hans podd-kollega tar avstånd från personerna i dessa högerextrema poddar. 

”Vi står självklart inte bakom några högerextrema åsikter. Vi hittade ett intressant youtubeklipp från USA via deras podd och vi kunde känna igen oss mycket med våra egna erfarenheter I livet, och ville diskutera studierna”, skriver Brorsson i ett sms. 

Han fortsätter: 

”Tills nästa gång kommer vi vara extremt noggrannare med våra källor. Vi är alla människor och därmed inte perfekta och vi lär oss hela tiden. Vi tar avstånd ifrån vad personerna har gjort i deras liv och sagt i tidigare videoklipp/poddar. Vårt mål är inte att fortsätta dela på oss i samhället, tvärtom. Med tiden kommer folk att förstå detta också. Vi respekterar allas åsikter och hoppas att vi kan lära oss att inte hata på någon när man får höra en annan åsikt, eller när någon ger sin syn på saker ur deras perspektiv. Hat mår ingen bra av. Livet är kort.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.