Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Franska kravet: Ställ in EM-kvalmatchen

Jean-Luc Mélenchon.Foto: PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/ABACA / STELLA PICTURES/PREZAT DENIS/AVENIR PICTURES/A
Frankrikes Antoine Griezmann och Blaise Matuidi.Foto: GONZALO FUENTES / BILDBYRÅN REUTERS X02443

Flera franska politiker kräver att kvällens EM-kvalmatch mellan Frankrike och Turkiet ställs in. 

Detta på grund av den turkiska invasionen av Syrien. 

Men såväl det franska fotbollsförbundet som Uefa säger till RMC att matchen kommer att spelas som planerat. 

Turkiska trupper drog i förra veckan in i nordöstra Syrien, enligt presidenten Recep Tayyip Erdoğan för att ”skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar”. 

– Syftet med offensiven är att Turkiet vill gå in i nordöstra Syrien, i de kurdkontrollerade områden, och försvaga Turkiets fiende nummer ett: kurdiska rebellgrupper, sa Expressens Kassem Hamadé, på plats vid den syriska gränsen. 

I segermatchen mot Albanien nyligen firade de turkiska spelarna med att göra en militärsalut. Något som nu utreds av Uefa. 

ALLT DU BEHÖVER VETA OM KONFLIKTEN I SYRIEN

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

• Kurderna i Syrien har kommit överens med regeringen i Damaskus om hjälp med att bekämpa den turkiska invasionen. Syriska regeringsstyrkor har redan börjat utplaceras i områden som kurderna kontrollerat.

Kräver att toppmatchen ställs in efter turkiska gesten

Det är mot den bakgrunden som flera framstående franska politiker nu kräver att måndagskvällens EM-kvalmatch mellan Frankrike och Turkiet i Frankrike ställs in. 

Partiet UDI:s partiledare Jean-Christophe Lagarde menar att de turkiska spelarnas agerande ”brutit gränsen som måste finnas mellan sport och politik”. Han får medhåll av bland andra Jean-Luc Mélenchon från France Insoumise (”Okuvade Frankrike”) som ställde upp i presidentvalet 2017 samt parlamentsledamoten Nicolas Dupont-Aignan. 

”Om turkiska spelare gör militärsaluter så måste de behandlas som soldater. Då spelar vi inte fotboll mot dem”, skriver Mélenchon på Twitter. 

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian har dessutom aviserat att han inte tänker gå på matchen, något som han hade planerat att göra. 

Men enligt RMC så kommer det inte bli verklighet. Tv-kanalen har varit i kontakt med såväl det franska fotbollsförbundet som Uefa och båda säger att matchen kommer att spelas som planerat.