Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/AGIF IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/AGIF IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/AGIF IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Felipe Dana / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Felipe Dana / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Felipe Dana / AP TT NYHETSBYRÅN

Från folkkär hjälte – till fängslad mördare

Publicerad

Från folkkär målvaktshjälte i Brasiliens största fotbollsklubb till dömd mördare.

2014 skulle Bruno Fernandes de Souza vakta målet för Brasilien i VM på hemmaplan.

Men i stället satt han fängslad - dömd till 22 års fängelse för delaktighet i det makabra mordet på sin älskarinna Eliza Sumadio.

2010 var Bruno Fernandes de Souza Brasiliens mest omtyckte målvakt, lagkapten i landets största klubb och tilltänkt efterträdare till landslagsmålvakten Júlio César. Under VM 2014 var tanken att han skulle vakta målburen och försvara de gulgröna färgerna på hemmaplan.

I stället befann han sig bakom lås och bom efter att ha blivit dömd till 22 års fängelse för mord.

---

– Bruno är den största talang jag någonsin upptäckt, säger Edson Fera, Brunos förste tränare till Café år 2011.

Han tränade Bruno från det att han var tolv år gammal, och fyra år senare fick han sitt första proffskontrakt och flyttade till Atlético Mineiro. Senare hamnade han i Flamengo där han varvade kvalificerade räddningar med läckra frisparksmål och snabbt blev en stor publikfavorit. Trots intresse från Europa stannade han i den brasilianska klubben i och med att han fick ett permanent kontrakt 2008, och blev senare även kapten i klubben.

Bruno var vid den här tiden inte bara en uppskattad fotbollsmålvakt, utan även en gift tvåbarnsfar.

I februari 2010 blev han trebarnsfar, och fyra månader senare mördare när han tillsammans med åtta andra personer, bland annat sin fru, mördade sin älskarinna, Eliza Samudio, som dessutom var mor till hans yngste son.

– Varför kom inte Bruno och pratade med mig? Vi hade kunnat lösa det hela. Nu har han sabbat hela sin karriär, sa Paulo Riberio, Flamengos psykolog på den tiden, till Café 2011.

---

Eliza Samudio försvann den 9 juni 2010, och i juli samma år anhölls Bruno misstänkt för inblandning i försvinnandet.

Kroppen hittades aldrig, men en 17-årig kusin till Bruno berättade för polisen att bland annat han själv hade varit med och mördat henne.

Efter att Eliza Samudio kidnappats och hållits inlåst i Brunos sommarhus under ett par dygn tas hon hem till en före detta kriminalpolis, Bola. Där stryps hon, styckas och blir matad till rottweilers.

En scen som beskrivs utförligt i vittnesmålet från kusinen.

Motivet till mordet? Samudio krävde att Bruno skulle betala underhåll för deras gemensamma barn, men det vägrade han gå med på.

Efter att den 17-årige kusinen erkänt att han medverkat till kidnappningen anhålls Bruno i sin frånvaro, vilket får honom att själv ta sig in till polisstationen i Rio där han häktas.

Tre år senare döms han till 22 års fängelse för delaktighet i kidnappning och mord.

---

Men i februari 2017 tar det bestialiska mordfallet en oanad vändning då Bruno försätts på fri fot i väntan på prövning efter att han överklagat sin dom till Brasiliens högsta domstol. Och bara några dagar senare kommer nästa chockbesked.

Flera klubbar har visat intresse för att värva den morddömde målvakten, och han tackar ja till erbjudandet från den brasilianska klubben Boa Esporte.

Reaktionerna låter inte vänta på sig.

Klubben tappar fem sponsorer, däribland huvudsponsorn, och fotbollssupportrar världen över reagerar kraftigt i sociala medier.

”Bra jobbat Boa Esporte! Ni är nu världens mest hatade klubb!”, lyder en av alla ilskna kommentarer på klubbens hemsida.

Eliza Samudios mamma, Sonia de Fátima Moura lämnar in en stämningsansökan där hon pläderar för att den ursprungliga domen ska gälla och att Bruno ska avtjäna samtliga 22 år i fängelse.

Den 25 april drar Brasiliens högsta domstol tillbaka sitt beslut och beordrar Bruno att omedelbart lämna över sig till polisen igen

Bruno är i dag tillbaka bakom lås och bom. Om han kommer ut innan han avtjänat sina 22 år återstår att se.

Likaså om han kommer att spela fotboll igen.

 

Källor: BBC, Café, Sky Sports, Globoesporte.globo.com.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag