Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotbollsstjärnan har flytt – nu efterlyst av Interpol

Babacar Sarr var en stjärnspelare i Molde fram till 2018. Nu är han internationellt efterlyst.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Ole Gunnar Solskjaer var tränade för Molde när Sarr spelade i klubben. Han får nu ta emot kritik.Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN
Sarr spelade bland annat ihop med Erling Braut Haaland (till vänster) under tiden i Molde.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Sarr presenterades för Damac FC 2019. Det är sista spåret av senegalesen.Foto: Damac/Josimar.

Han var en stjärna i Norges högstaliga och utsågs till lagkapten av Ole-Gunnar Solskjaer.

Nu är Babacar Sarr efterlyst av Interpol.

29-åringen har anklagats för flera våldtäkter – en av dem i Stockholm.

– Det här är en svår situation, säger Solskjaer.

2018 slutar Molde FK tvåa i den norska högstaligan och pressar Zenit S:t Petersburg i kvalet till Europas Leagues gruppspel.

I laget finns flera stora profiler. Tränaren heter Ole Gunnar Solskjaer, lagets bästa målskytt är Erling Braut Haaland och i truppen hittar vi även svenska spelare som Pawel Cibicki, Mattias Moström, Christopher Telo, Isak Ssewankambo och Andreas Linde.

Här spelar också Babacar Sarr.

Han är given på mittfältet, har tröja nummer åtta och beskrivs som ”motorn i laget”. Under försäsongen får han till och med testa på att vara lagkapten för Molde.

– Jag kom dit 2017 och då var han redan i laget, säger Christopher Telo när SportExpressen ringer upp honom.

– Det var en del skriverier om Sarr, minns jag. Men som lagkamrat vill man blanda sig i såna grejer så lite som möjligt. Ärligt talat vet jag inte exakt vad han anklagas för och jag vet inte vad som är sant eller inte…

Nu har Sarr blivit efterlyst av Interpol.

Kvinnan: ”Jag fick panik”

Det var under ett besök i Sverige som det började storma kring Babacar Sarr. I november 2015 kunde man läsa rubriken i Expressen: ”Fotbollsspelare anmäld för våldtäkt”.

Sarr hade då precis skjutit upp Sogndal IL till den norska högstaligan och när säsongen var slut åkte hela laget till Stockholm för att fira. De hamnade på Stureplansklubben White Room, träffade några svenska tjejer och hade till slut en efterfest på sitt hotell.

Morgonen därpå klev tre polispatruller in på hotellet och grep Babacar Sarr.

En 23-årig kvinna låg bakom anmälan. I en intervju med Expressen berättar hon att hon hade följt med en av spelarna i Sogndal IL till hotellet och frivilligt haft sex med honom. Efter det somnade hon och spelaren lämnade rummet.

Då dök Sarr upp.

– Jag hade aldrig sett honom innan, säger kvinnan.

– Jag vaknade av att han låg på mig, men jag minns inget annat av vad som hade hänt. Jag puttade bort honom och han gjorde inget motstånd. Jag fick panik och tog på mig mina kläder och sprang ut i korridoren.

Babacar Sarr förhördes av polis, men släpptes senare samma dag.

Inget åtal väcktes.

Dök inte upp i rätten

Mindre än ett år senare blev Babacar Sarr värvad till Molde. Klubben visste om vad som hänt i Stockholm, enligt det norska fotbollsmagasinet Josimar, men de ville ändå ha in honom i laget.

Rent sportsligt blev det en lyckad värvning. Sarr tog direkt en plats i laget och spelade 65 matcher på två och en halv säsong i Molde.

Men vid sidan om planen fortsatte det att storma.

2017-2018 blev Babacar Sarr anklagad för tre nya våldtäkter. Vid ett av fallen ska Sarr ha våldtagit en sovande kvinna och gjort henne gravid. Josimar har tagit del av ett sms som Sarr uppges ha skickat till henne efteråt. Där står det: ”Gå och dö med din bebis”.

Babacar Sarr blev åtalad för en av våldtäkterna, men friades i tingsrätten. Domen överklagades av åklagarmyndigheten och parterna skulle mötas i en så kallad överklagandeförhandling – men då dök Sarr inte upp i rätten.

Han hade åkt till Sibirien och skrivit på för den ryska klubben Jenisej Krasnojarsk.

FAKTA: Babacar Sarr

Ålder: 29 år.

Längd: 189 cm.

Vikt: 84 kg.

Född: Dakar, Senegal.

Position: Mittfältare.

Klubb: Kontraktslös.

Karriär:

2011-2012 Selfoss, Island – 38 matcher, 3 mål

2012 Bastia, Frankrike (lån) – 3 matcher, 0 mål

2013-2014 Start, Norge – 36 matcher, 1 mål

2014-2016 Sogndal, Norge – 55 matcher, 6 mål

2016-2019 Molde, Norge – 65 matcher, 5 mål

2019 Jenisej Krasnojarsk, Ryssland – 13 matcher, 1 mål

2019-2020 Damac, Saudiarabien – 13 matcher, 0 mål

”Det är ett mysterium”

Norge har nu kopplat in Interpol för att få tag på Babacar Sarr, men det är högst oklart var han befinner sig.

Det blev bara 13 matcher i Ryssland. Sen skrev han på för Damac FC i Saudiarabien, men i januari revs kontraktet och efter det finns det inga nya spår efter Sarr.

”Ingen vet var han är eller om han kommer dyka upp i Norge för överklagandeförhandlingen. Det är ett mysterium”, skriver BBC och lyfter fram att varken Ryssland eller Saudiarabien har utlämningsavtal med Norge.

Situationen med Babacar Sarr har uppmärksammats både i norsk och internationell media under den senaste tiden och många har riktat kritik mot den tidigare Molde-tränaren Ole Gunnar Solskjaer, som är nu är i Manchester United. Det handlar både om att Solskjaer fortsatte att ge Sarr speltid i Molde, trots att han var misstänkt för våldtäkt, och att han lät Sarr vara lagkapten.

Solskjaer bemötte kritiken på en presskonferens.

– Jag kan bara svara för det som hände i klubben. Det här är ett fall som behandlas av det norska rättssystemet och man måste respektera den processen, säger han.

– Jag förstår hur svår den här situationen är. Man vill inte vara i den situationen och det är inte kul för någon av de inblandade.

Babacar Sarr har nekat till alla anklagelser mot honom.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.