Victor Brännström. Foto: Peter Skaugvold
Victor Brännström. Foto: Peter Skaugvold

Fotbollsspelaren föll ihop på planen - dog

Publicerad

Fotbollsspelaren Victor Brännström, 29, kollapsade och avled under en fotbollsmatch i Piteå.

Dödsfallet bekräftas av hans klubb Piteå IF.

– Jag vänder mig om och då ligger han bara där, säger domaren Roland Adelsson.

Den tidigare lagkaptenen för Piteå IF, Victor Brännström, hade precis gjort mål i division 2-matchen mot Umedalen när han föll ihop på planen på söndagseftermiddagen.

– Han gjorde 1-0 i den fjärde minuten och i anfallet efter sätter han sig egentligen bara på huk. Mer hinner jag inte se för spelet vänder. Helt plötsligt ropade spelarna: Domare. Då vänder jag mig om och då ligger han bara där. Jag blåste av och sprang dit och ser att någonting är allvarligt. Det var inte svårt att se att han var allvarligt sjuk, säger Roland Adelsson, som var domaren i matchen mellan Piteå IF och Umedalen.

"Enorm tragedi"

Roland Adelsson tillkallade snabbt hjälp från bänken.

– Sedan när jag såg att de starta hjärt- och lungräddning beslutade jag att matchen skulle avbrytas. Man vill ju inte tro att det är sant. Det är en enorm tragedi, säger han.

Ambulans kallades till platsen och Victor Brännström fördes till sjukhus där det konstaterades att han var död.

– Våra tankar går till Victor och hans familj. Det känns naturligtvis för jävligt, säger Christer Berglund, styrelseledamot och vice ordförande för herrfotbollssektionen i Piteå IF.

Spelade i allsvenskan

Victor Brännström var skyttekung och tidigare lagkapten för Piteå IF.

Klubben Piteå IF ska nu upprätta en krisgrupp för att informera medlemmarna om vad som hänt. På måndagen ska hela laget samlas för att diskutera hur de ska hantera sorgen den närmsta framtiden.

– Det bästa sättet att hedra honom är att avsluta säsongen fint. Jag kan tänka mig att vi spelar i sorgeband resten av säsongen, men ingenting är bestämt än, säger Christer Berglund.

– Han älskade ju fotboll.

"Staden i chock"

I Piteå kommun bor endast runt 40 000 personer och Piteå IF har runt 2 000 medlemmar. Många visste vem Victor Brännström var - och efter dödsfallet har kondoleanser strömmat in, både från Fotbollssverige och från invånare i staden.

– Både klubben och staden är i chock, säger Christer Berglund.

Victor Brännström har tidigare spelat för allsvenska Helsingborg.

Presstjänsten vid Piteå sjukhus uppger att Victor Brännströms hjärta stannade. Dödsorsaken är dock ännu okänd.

– Det måste ske en obduktion för att får reda på det, säger Agneta Spaton Norqvist vid sjukhusets presstjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag