Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollsspelaren föll ihop på planen - dog

Victor Brännström. Foto: Peter Skaugvold

Fotbollsspelaren Victor Brännström, 29, kollapsade och avled under en fotbollsmatch i Piteå.

Dödsfallet bekräftas av hans klubb Piteå IF.

– Jag vänder mig om och då ligger han bara där, säger domaren Roland Adelsson.

Fem-tio dör varje år

Årligen dör fem–tio svenskar under 35 år i plötslig hjärtdöd, inte sällan till följd av idrott. Ett extra mörkt år var 2005 då sex svenska idrottande barn och ungdomar dog bara under årets fem första månader. Det året drabbades bland annat fyra pojkar i samband med fotbollsträningar i Älvsjö, Malmö, Landskrona respektive Stockholm.

En 14-årig pojke segnade ned under en fotbollsmatch i Örebro 2009 och en 16-årig pojke dog under en fotbollsmatch i Ludvika 2007.

Tidigare i år omkom den norske simstjärnan Alexander Dale Oen, 26 år gammal, när hans hjärta plötsligt stannade efter ett träningspass. Det visade sig senare att han led av en allvarlig hjärtsjukdom.

Det är oklart vad som orsakade dödsfallet i Piteå.

Den tidigare lagkaptenen för Piteå IF, Victor Brännström, hade precis gjort mål i division 2-matchen mot Umedalen när han föll ihop på planen på söndagseftermiddagen.

– Han gjorde 1-0 i den fjärde minuten och i anfallet efter sätter han sig egentligen bara på huk. Mer hinner jag inte se för spelet vänder. Helt plötsligt ropade spelarna: Domare. Då vänder jag mig om och då ligger han bara där. Jag blåste av och sprang dit och ser att någonting är allvarligt. Det var inte svårt att se att han var allvarligt sjuk, säger Roland Adelsson, som var domaren i matchen mellan Piteå IF och Umedalen.

"Enorm tragedi"

Roland Adelsson tillkallade snabbt hjälp från bänken.

– Sedan när jag såg att de starta hjärt- och lungräddning beslutade jag att matchen skulle avbrytas. Man vill ju inte tro att det är sant. Det är en enorm tragedi, säger han.

Ambulans kallades till platsen och Victor Brännström fördes till sjukhus där det konstaterades att han var död.

– Våra tankar går till Victor och hans familj. Det känns naturligtvis för jävligt, säger Christer Berglund, styrelseledamot och vice ordförande för herrfotbollssektionen i Piteå IF.

Spelade i allsvenskan

Victor Brännström var skyttekung och tidigare lagkapten för Piteå IF.

Klubben Piteå IF ska nu upprätta en krisgrupp för att informera medlemmarna om vad som hänt. På måndagen ska hela laget samlas för att diskutera hur de ska hantera sorgen den närmsta framtiden.

– Det bästa sättet att hedra honom är att avsluta säsongen fint. Jag kan tänka mig att vi spelar i sorgeband resten av säsongen, men ingenting är bestämt än, säger Christer Berglund.

– Han älskade ju fotboll.

"Staden i chock"

I Piteå kommun bor endast runt 40 000 personer och Piteå IF har runt 2 000 medlemmar. Många visste vem Victor Brännström var - och efter dödsfallet har kondoleanser strömmat in, både från Fotbollssverige och från invånare i staden.

– Både klubben och staden är i chock, säger Christer Berglund.

Victor Brännström har tidigare spelat för allsvenska Helsingborg.

Presstjänsten vid Piteå sjukhus uppger att Victor Brännströms hjärta stannade. Dödsorsaken är dock ännu okänd.

– Det måste ske en obduktion för att får reda på det, säger Agneta Spaton Norqvist vid sjukhusets presstjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!