Fotbollslegendaren Gordon Banks död

Desmond Tutu, Gordon Banks och Pele.
Foto: DAVE THOMPSON / AP PA
Foto: MAX NASH / AP TT / NTB SCANPIX

Fotbollsvärlden har förlorat en av sina allra största.

Gordon Banks, målvakten bakom ”Århundradets räddning”, är död. 

Få fotbollsspelare har fått sitt arv så definierat av ett enda ögonblick som Gordon Banks. Ikonen betraktas som en av de stora målvakterna genom tiderna, vann VM-guld 1966 och höll nollan 35 gånger för sitt England.

Men det är räddningen på Pelés nick i VM 1970 som han är mest ihågkommen för. Genom osannolik akrobatik lyckades Banks hindra sin tids största stjärna från att göra ännu ett mål. 

Gordon Banks dödhttps://www.youtube.com/watch?v=ngE9RCAdWaE

Nu har hans forna klubb Stoke skickat ut ett pressmeddelande i vilket man informerat om att Banks har gått bort, 81 år gammal.

Det är Banks familj som står för beskedet.

”Med stor sorg vill vi meddela att Gordon gick bort i natt. Vi är bedrövade över att ha förlorat honom, men vi har så många lyckliga minnen och kunde inte ha varit mer stolta över honom”, står det i uttalandet. 


https://twitter.com/stokecity/status/1095257699476860929

”Fortfarande bäst någonsin”

Manchester City-profilen Raheem Sterling, en av samtidens största engelska spelare, är en av flera som har uttryckt sin sorg över Banks bortgång.

”Såklart att vi har den där räddningen, men vi sörjer så mycket mer än så. Vila i frid. Du är en legend och ditt arv kommer att leva kvar”, skriver Sterling på Twitter. 

”Alla fantastiska räddningar jämförs fortfarande med hans”, skriver BBC-profilen Phil McNulty. 

”Det är fortfarande den bästa räddningen någonsin”, skriver Arsenal-legendaren Ray Parlour.  

”Han var en av de bästa målvakterna genom tiderna och en underbar, underbar man”, skriver landslagsikonen Gary Lineker. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.