Fotbollshjältens nya liv efter skilsmässan

Tina Lovesan och Martin Björk gifte sig i uppländska Gimo.
Foto: KRISTER LARSSON
Tina Lovesan på Fotbollsgalan 2000.
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN
Tina Lovesan under EM 2001.
Foto: ANDERS FORNGREN / EXP

Hon var en av Sveriges mest prisade fotbollsspelare, känd tv-kommentator och ingick i ett av landets mest uppmärksammade äktenskap – sedan bytte hon namn och försvann från offentligheten.

Nu har Tina Lovesan berättat om vändningen som gav henne livsharmonin tillbaka.

”Jag är innerligt tacksam för mitt nya liv, min livslust och mitt nya lättare jag", skriver Lovesan för magasinet Topphälsa. 

Två år efter att hon hade vunnit Diamantbollen la Tina Lovesan, tidigare Nordlund, fotbollsskorna på hyllan. Hon var då endast 25 år gammal.

Lovesan hade skadat högerfoten, insjuknat i anorexi och blivit sjukskriven för utbrändhet. Två år senare kom nästa stora livssmäll när äktenskapet med tv-profilen Martin Björk tog slut efter endast tre månader. 

Nu har Lovesan själv skrivit för magasinet Topphälsa om hur den här periodens tuffa motgångar, blandat med trauman från barndomen, höll på att knäcka henne. 

”Kunde inte ta mig ur sängen”

”Mitt i separationen kom dubbla öroninflammationer och sedan magsjuka som slutade med dropp på sjukhus. Men i stället för att vila tog jag två tuggor rostat bröd och satte mig på flyget för att kommentera en fotbollsmatch. Det resulterade i 40 graders feber på flyget hem och lunginflammation. En dag kunde jag inte ta mig ur sängen. Jag hade gått i olika terapiformer under elva år och ätit antidepressiva piller i tre år. Det hade hjälpt mig att hålla mig flytande. Men de svåra minnen som jag försökt förtränga fortsatte att jaga mig. Jag insåg att jag måste göra något för att få ro”, skriver Lovesan. 

Lovesans räddning blev en ny livsstil koncentrerad kring Kundaliniyoga, en träningsform som enligt insatta har en större andlig dimension än andra yogametoder. 

Lovesan hävdar att Kundaliniyogan har hjälpt henne att bearbeta svåra minnen från det förflutna. 

Tina Lovesan, år 2005.
Foto: OLLE SPORRONG

”Saknaden var fruktansvärd”

”Många år hade jag levt med ångest, oro, tryck över bröstet, sömnproblem, mardrömmar och ätstörningar. Som sjuåring var jag med om en smärtsam separation när mina föräldrar skilde sig. Min mor flyttade med min bror och jag fick bara träffa henne sporadiskt. Saknaden var fruktansvärd, jag kände mig övergiven”, skriver Lovesan. 

Numera bor Lovesan i Portugal tillsammans med nye maken Janne och parets tre barn. Hon säger sig må avsevärt mycket bättre nu jämfört med början på 2000-talet. 

”Jag är innerligt tacksam för mitt nya liv, min livslust och mitt nya lättare jag. Vägen hit har varit snårig, mitt hjärta och min hälsa har fått styra. Om jag kan inspirera andra att våga ta klivet och leva fullt ut så gör jag gärna det”, skriver hon. 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.