Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fotbollshjältens nya liv: ”Är väldigt förvirrat nu”

Från 2018: Jesper Blomqvist ger SportExpressens Therese Strömberg en lektion i hur man bakar pizza.
Jesper Blomqvist i sin pizzeria.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blomqvist i landslaget.
Foto: BERTIL HASKEL
Blomqvist i United.
Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

Fotbollen har han mer eller mindre lagt helt åt sidan.

Nu ägnar Jesper Blomqvist, 46, i stället mer tid åt pizzor. 

– Det är tufft för många och väldigt förvirrat just nu, säger Blomqvist som driver en restaurang på Lidingö utanför Stockholm.

Det har snart gått tio år sedan Jesper Blomqvist avslutade sin fotbollskarriär och även om han kort provade på tränaryrket så är det åt andra saker än fotboll som nu 46-årige Blomqvist ägnar sig åt.

Sedan två år driver han en pizzeria på Lidingö utanför Stockholm. 

– Jag har alltid varit intresserad av mat och hade funderat ett bra tag på att starta något och till slut blev det av, säger Jesper Blomqvist. 

Den rådande corona-pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen och tappet av gäster har drabbat många hårt. 

– Det är konstiga och förvirrade tider just nu och det är många restaurangägare som har det riktigt tufft. Men det går faktiskt helt okej hittills, trots rådande läge. Vi räddas mycket av att många jobbar hemma och köper mat här ute på Lidingö. På så sätt har vi nog haft tur, och det känns skönt. 

”Han skällde rejält på mig”

Jesper Blomqvist var fotbollsproffs i nästan 20 år. Han har vunnit allsvenskan flera gånger, tog trippeln med Manchester United säsongen 1998/99 och var en del av det svenska landslag som tog VM-brons i USA 1994. 

Blomqvist är en av bara tre svensk herrspelare som vunnit Champions League i det nuvarande formatet. Så mycket minnen av finalen mot Bayern München har Blomqvist dock inte. Däremot finns det en händelse från semifinalen mot Juventus i samma Champions League-turnering som han minns väl, och påminns om då och då. 

När lagkamraten, och kaptenen, Roy Keane gav Blomqvist en grov utskällning. 

– Det var efter jag slagit den där passningen och han missade mottagningen, och efter det kapade en spelare för att sedan få gult kort. Då skällde han på mig rejält. Jag tror egentligen det mest handlade om att han blev frustrerad eftersom han visste att han skulle missa finalen på grund av det där kortet. Och han var tvungen att ta ut sin ilska och frustration på någon, och det blev jag. Men det där lade sig ganska snabbt efteråt. 

– Men jag påminns om den där situationen då och då när det skrivs något om Keane och jag får frågor om det. 

LÄS MER: Blomqvist: ”Äter alldeles för mycket pizza”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.