Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatan sänkte Island - från nummer tio-rollen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: FOTO: TV4

Det blev seger för Sverige i träningslandskampen mot Island.

Men till slut skilde det bara ett mål mellan lagen – efter att Sverige tappat 3-1 till 3-2 i slutminuten på grund av en försvarsmiss.

Zlatan Ibrahimovic briljerade dock från sin nummer tio-roll och gjorde ett mål och en assist. 

– Jag har spelat där i ett år nu så jag förstår inte varför vi pratar om nummer tio, säger Zlatan efter matchen. 

EM-premiären kommer allt närmare – nu är den bara tolv dagar bort.

Den 11 juni är det dags för avspark på NCS Olympic Stadium för de svenska herrarna mot värdnationen Ukraina i den första gruppspelsmatchen. Dessförinnan ska tisdagens EM-genrep mot Serbien avklaras på Råsunda.

Zlatan imponerade

Men i kväll var det Lars Lagerbäcks Island som stod för motståndet på Gamla Ullevi. Och svenskarna inledde på ett imponerande vis. Efter 14 minuter hade Sverige en 2-0-ledning efter mål av Zlatan Ibrahimovic och Ola Toivonen.

Ibrahimovic imponerande från sin roll som "nummer tio" – en position han trivs bra i.

– Jag har spelat där i ett år nu så jag förstår inte varför vi pratar om nummer tio. Jag har gjort 35 mål när jag spelat som nummer tio. Och 20 assist. Det känns bra, mycket bra, säger Zlatan när FotbollsExpressen.se träffar honom i den mixade zonen. 

Efter 2-0 slog Sverige av på tempot och lät Island komma tillbaka i matchen. I 29:e minuten reducerade Kolbeinn Sigthórsson på nick – och den svenska ledningen såg mindre trygg ut.

I andra halvleken tog Sverige tag i spelet igen och inbytta Christian Wilhelmsson fick dryga ut marginalerna igen med sitt 3-1-mål i 81:a minuten.

Sverige slarvade

Men därefter slappande Sverige återigen av.

Dåligt markeringsspel från det svenska försvaret tillät Hallgrimur Jonasson att göra mål i 93:e minuten på hörna - och matchen slutade 3-2.

"Saker att förbättra"

Efter matchen betonade förbundskapten Erik Hamrén var nöjd – trots försvarsmissarna.

– Jag är väldigt nöjd, speciellt med de första tjugo minuterna. Sedan finns det givetvis saker vi kan förbättra, säger Hamrén till TV4. 

– Det är främst samarbetet defensivt som behövs jobba på. Men det är naturligt att sådana saker inte är på plats längre. Det handlar om att göra saker samtidigt, att laget tänker och göra samma sak. Vi har inte tränat något på det hittills.

"Var pirrig"

Hamrén erkände också att landslaget inte var lika förberedda inför matchen som laget brukar vara inför landskamper.

– Jag var lite pirrig i magen. Jag var lite osäker på var vi stod, för vi hade inte förberett oss för just Island utan i stället tittat på längre sikt. Det finns saker vi inte har tittat på taktiskt. Dessutom har vi kört hårdare fysiskt än vad vi brukar göra inför landskamper.

"Får släppa in mål"

Ibrahimovic var nöjd med lagets insats – trots att spelet inte stämde fullt ut matchen i genom.

– Det kändes bra och göra mål och få göra en assist och laget spelade bra för att vara första matchen efter en tuff vecka. Vi släpper i och för sig in två mål, men det får man göra i dessa matcherna, säger han. 

Hur viktiga är de här matcherna innan EM?

– Det är viktigt att man får de här matcherna innan EM så man ser i vilket stadie man ligger i, både fysiskt och spelmässigt.

Hur är din form?

– Jag ska inte klaga. Det ser bra ut, det känns bra. I dag kände jag mig lite tung faktiskt, men vi har haft en tuff vecka och det ska vara så här just nu. Det viktigaste är när det väl börjar och det är bara att fortsätta köra på.

Hur tyckte du att samarbetet med Markus Rosenberg fungerade?

Bra, bättre. Han har inte varit med på ett tag och är inte van vid den rollen han fick i dag. Men med träningarna och de matcherna vi har nu kommer han hitta rollen så det är inga konstigheter.