Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vissa behöver vara med sina familjer”

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det danska landslaget såg sin lagkamrat Christian Eriksen ligga livlös på planen.

Nu ska spelarna med hjälp av psykologer och krisstöd försöka ladda om för ny match mot Belgien på torsdag. 

– Vissa behöver vara med sina nära och kära, och naturligtvis har vi inte stått i vägen för det, säger danska förbundets generalsekreterare Peter Möller.

När sjukvårdspersonal påbörjade hjärt- och lungräddning på Christian Eriksen bildade hans lagkamrater en mur för att skydda mittfältaren från omvärldens blickar.

Mindre än två timmar senare, när Eriksen vaknat och förts till sjukhus, spelade det danska landslaget fotboll igen.

– Spelarna var i chocktillstånd, säger det danska fotbollsförbundets generalsekreterare Peter Möller på dagens presskonferens.

Mittbacken Simon Kjaer klarade inte av att spela färdigt mötet som Finland vann med 1-0. För att hantera händelsen har landslaget fått professionell hjälp efter matchen.

– Vi har tagit hjälp från utsidan, vi hade fyra stycken som kom till hotellet i går kväll. Vi hade ett långt snack under natten där alla kunde uttrycka vad de kände och tänkte, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

– Vi uppskattar verkligen den hjälp vi fått.

Peter Möller lyfter fram den kontakt laget haft med Eriksen som en stor del av anledningen till att de kan spela vidare.

– Det viktigaste var konversationen med Christian, innan det var det svårt att tänka på att gå vidare. Spelarna kommer få den tid de behöver, för några kommer det ta det längre tid.

– Det här är inget man bara skakar av sig.

Kan bryta bubblan

På torsdag väntar Belgien i gruppspelsmatch nummer två för Danmark.

Förbundet berättar att de inte kommer stoppa spelare från att träffa sina familjer för att återhämta sig och vara spelklara mot Belgien.

 – Vi vill gå vidare. Vi vill fortsätta i denna turnering. Vi vill göra danskarna stolta och samla dem kring det här laget. Spelarna vill spela denna turnering, men de har var och en individuella önskemål och behov för hur man ska gå vidare. Och vissa behöver vara med sina nära och kära, och naturligtvis har vi inte stått i vägen för det. Om det bryter bubblan vet jag inte. Vi visar bara vad som krävs för att lyfta spelarna. Det är det som oroar oss nu.

– Vi vet att Christian är i goda händer. Så vår uppgift nu som förbund, som DBU, som ledare här, är att se till att lyfta spelarna så att vi kan få ut det bästa av dem, få dem på rätt köl och forma de här killarna så att de är redo för match mot Belgien på torsdag, säger Peter Möller.