Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet att folk kommer ha åsikter om hur jag ser ut”

Under herrarnas fotbolls-EM är Lotta Schelin expert i TV4:s sändningar från mästerskapet.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Lotta Schelin tillsammans med TV4-kollegerna Lasse Granqvist och Kim Källström.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Sin egen karriär tvingades hon avsluta efter långa och svåra smärtor. 

Tv-jobbet har blivit ett sätt för Lotta Schelin att känna att hon fortfarande är en del av fotbollen. 

Och under EM har den före detta världsstjärnan en framträdande roll i TV4, men hon är också medveten om baksidorna. 

– Jag vet att folk kommer ha åsikter om hur jag ser ut och vad jag har på mig, säger Schelin som också berättar om tvivlen att kunna leva ett normalt liv igen. 

Till slut blev situationen ohållbar. En av världens bästa fotbollsspelare var tvungen att avsluta karriären på grund av smärtor. 

Nu har det snart gått tre år sedan den där dagen i augusti Lotta Schelin meddelade att det var över. 

Men den före detta storstjärnan har inte velat släppa greppet helt från fotbollen, föreläsningar och jobb inom spelarföreningen har kantat vardagen vid sidan om familjelivet. 

Och så en del tv-jobb, som nu under herrarnas fotbolls-EM blir mer intensivt när Schelin kommer att synas och höras i rutan mer eller mindre varje dag. 

– Jag var gästexpert redan under min aktiva karriär och tyckte att det var väldigt kul, och jag har känt att det är något som jag vill fortsätta med. Det här uppdraget gör att jag fortfarande tvingas att vara tankemässigt involverad i fotbollen. Jag känner att det är viktigt för mig, säger Schelin som tillsammans med Hasse Backe och Kim Källström frontar TV4:s sändningar under EM. 

”Jag var långt nere på botten”

Tiden efter den avslutade karriären har dock inte bara inneburit att Lotta Schelin har jobbat och blivit mamma till sonen Kalle, två år i augusti. 

Pisksnärtsskadan i nacken som resulterat i svår huvudvärk var inte över bara för att Schelin ställde fotbollsskorna på hyllan. 

– När jag slutade var jag långt nere på botten. Jag var på noll, och mådde verkligen inte bra fysiskt och huvudvärken var extrem. Jag kunde knappt ta en promenad. Mitt mål då var att komma tillbaka och ha en bra vardag. Men det var tungt att vara så långt ifrån det rent fysiskt, att inte kunna göra någonting. 

– Mentalt kände jag mig redo för nästa yrkesliv. Jag ville egentligen bara köra i gång, men jag var fast. 

Det första året efter fotbollskarriären var Lotta Schelin heltidssjukriven, men förbättringen har sakta gått framåt. Och i dag säger 37-åringen att hon mår relativt bra. 

– Nu för tiden har jag väldigt många bra dagar. Sedan kan det komma någon liten period eller dag då jag inte mår bra. Och grunden för alla mina problem är huvudvärken. 

– När jag tänker tillbaka några år vet jag att jag undrade om jag någonsin skulle kunna jogga igen. Nu kan jag göra det i 20 minuter, men jag pushar mig inte. Jag försöker att fortsätta må bra, utan att kliva över den där gränsen. 

Är du rädd för att det kan bli för mycket nu under EM med tv-jobbet?

– Jag tror säkert att jag kommer ha en del tuffa dagar, det blir ett test. Men jag tror att jag kommer att klara det. Och jag är inte rädd längre, så pass stabilt känns det.  

Lotta Schelin är en av Sveriges mest framgångsrika spelare genom tiderna.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Första gången Lotta Schelin på allvar var expert i tv var under herrarnas VM i Brasilien 2014 och det är mest i herrfotbollssammanhang som hon har synts, även om Schelin även jobbade en del under damernas VM i Frankrike 2019. 

– Jag hade inte full koll när jag kom ner till Brasilien den där gången, men någonstans landade jag i att jag har den erfarenheten jag har och utifrån det ska jag försöka bidra som expert. Om man bara kan påminna sig om det, varför jag är här då tycker jag att jag kan vara ganska avslappnad i rollen. 

– Sedan kan jag så klart inte vara expert på samma sätt som till exempel Hasse Backe, han har andra kunskaper. Men jag får använda mina. 

Är det svårare för att det är herrfotboll?

– Det svåra är att jag automastiskt inte har 15 års erfarenhet av herrfotboll. Jag får lägga mer tid på att bygga upp en kunskapsbas när det kommer till spelare, vilka klubbar de har spelat i och allt det där. Sådana saker har jag ju gratis på många sätt när det kommer till damfotbollen. 

– Men jag tror också att jag kan komma med en annan input, i och med att jag kommer just från damfotbollen. Och det är väl just det man vill komma till i studion, Kim med sin erfarenhet, Hasse med sin expertis. Jag tror att det är en blandning som är bra och förhoppningsvis tilltalande. 

”Åsikter om hur jag ser ut”

Under fotbolls-EM kommer miljontals tv-tittare att följa TV4:s sändningar och ta del av det Lotta Schelin och de andra i studion säger. Men Schelin är medveten om att det kommer komma andra saker också. 

– Jag vet att folk kommer ha åsikter om allt ifrån hur jag ser ut till vad jag har på mig och hur min frisyr är. Så är det tyvärr. Men jag tar inte del av det som sägs och skrivs om mig. Om det är så från tv-kritiker till åsikter på sociala medier, det är ett medvetet val att jag inte tar del av det. 

Tror du att du blir mer granskad och bedömd för att du är kvinna?

– Ja, definitivt, men jag fokuserar inte på det. Man pratar mycket om herrdominansen som finns inom fotbollen. Men sedan jag var sex år gammal har jag lirat med starka tjejer som vet vad de vill och har mål precis som killar. Och någonstans i det, i en slags skyddad verkstad, har vi byggt varandra till att bli trygga människor. 

– Jag är fortfarande lyhörd och inte den som klampar på men jag är inte rädd för att stå för vad jag tycker. Och det tror jag att många fotbollstjejer faktiskt känner. Vi har stärkt varandra och det har varit en bra skola. 

– Jag känner inte att jag behöver kliva tillbaka. 

Kommenterar för första gången

När vi ses är det en vecka kvar till EM-premiären och Lotta Schelin, som vanligtvis bor strax utanför Göteborg, är i Stockholm för att förbereda sig för det stundande tv-jobbet.

– Jag känner mig lite som en rookie när jag ska plugga, och jag slukar det mesta. Jag tror det viktigaste är att få den breda kollen, och sedan får man dyka ned ännu lite djupare när det är dags för en specifik match. 

– Jag ville göra mitt yttersta för att vara bra påläst och jag tror fortfarande att mina bästa kvaliteter kommer fram när jag får prata fotboll utifrån mina erfarenheter. 

Schelin är under EM för första gången också expertkommentator. 

– Det blir ju en helt ny roll för mig och det känns lite läskigt, men samtidigt väldigt spännande. 

Hur tror du att det kommer att gå för Sverige i EM?

– Först och främst handlar det om att ta sig vidare från gruppen och det tror jag att de kommer klara. Efter det vet man att det kommer att bli tufft motstånd och att allt kan hända. Men skulle Sverige ta sig längre än till en åttondelsfinal är det riktigt bra. 

Vilka vinner EM?

– Jag har sagt Belgien. Sedan håller jag så klart mitt Frankrike högt, och Portugal har en otrolig trupp. Åtminstone på papperet. 


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM