Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar mot beslutet: ”Det är skandalöst”

Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det tyska förbundet hade som plan att lysa upp Allianz arena i regnbågens färger under Tyskland – Ungern som en markering mot Ungerns nya anti HBTQ-lag. 

Men Uefa sätter stopp. 

”På grund av den politiska kontexten måste Uefa neka”, säger  Uefa enligt The Independent. 

För ungefär en vecka sedan klubbade Ungern regering, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, genom en ny lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, går det att läsa i lagtexten, enligt SVT. En lag som kritiserats av bland andra människorättsgrupperna Amnesty International och RFSL och även Chelseastjärnan Pernille Harder: 

”Förkrossad över att se att det ungerska parlamentet antog en ny anti hbtq-lagstiftning den här vecka som kriminaliserar utbildning och reklam för Hbtq-innehåll till unga människor. Vi, hbtq-rörelsen, är människor. Vi förtjänar rätten att behandlas som alla andra”, skriver hon på Twitter.

Tyskland utreddes av Uefa

För att manifestera mot detta planerade DFB, det tyska fotbollförbundet, att lysa upp Allianz arena i regnbågens färger under Tyskland – Ungern som spelas på onsdag kväll. 

En idé som backades av den tyska mittfältaren Leon Goretzka.  

– Det är en jättebra idé. Vi i fotbollsvärlden vill bekämpa rasism och homofobi, så jag är glad över idén, säger han. 

Under mästerskapet har den tyska landslagskaptenen Manuel Neuer spelat med en regnbågsfärgad kaptensbindel, något som tidigare utreddes av Uefa. 

– Det skulle vara absurt om vi hade varit tvungna att be om ursäkt för det. För det är väldigt tydligt vad bindeln står för och det finns ingen anledning att bråka gällande den, säger Goretzka. 

Uefa stoppar regnbågsaktionen mot Ungern

Uefa bestämde sig för att tillåta Neuers kaptensbindel. 

https://twitter.com/DFB_Team_EN/status/1406682607807569921

Däremot så stoppas DFB från att lysa upp Allianz arena under matchen. 

”På grund av den politiska kontexten, en aktion riktad mot den ungerska riksdagen, måste Uefa neka”, säger Uefa enligt The Independent

Det beslutet möts nu av hård kritik:

”En seriös fråga: vad händer om München bara struntar i detta och gör det ändå? Vad kan Uefa faktiskt göra? Ge dem böter? Hela saken är skandalös”, skriver fotbollsjournalisten Simon Lloyd på Twitter.

Han får medhåll av den engelske fotbollslegendaren Gary Lineker.

”Gör det ändå. Skit i dem”, skriver han.

Det kommer dock att bli en regnbågsaktion i Tyskland trots detta. Die Welts Felix Tamsut skriver att arenorna i Frankfurt och Köln kommer att lysas upp i regnbågens färger under morgonens match. 

Tyskland-Ungern har avspark 21.00, samtidigt som Frankrike och Portugal gör upp. 

LÄS MER: Dejan Kulusevski om festfilmen: ”Hade kunnat vara mer försiktig”

LÄS MER: Mattias Svanberg stoppades: ”Jag hade ångest då”

LÄS MER: Här är klubbarna som jagar Alexander Isak