Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyska utspelet mot Frankrike efter EM

Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Darren Staples / REUTERS BILDBYRÅN

De franska landslagsspelarna anklagas för doping efter att kosttillskottet Guronsan har hittats i deras omklädningsrum.

Guronsan finns inte med på WADA:s lista över förbjudna preparat, men den tyske dopingexperten Fritz Sörgel betraktar det ändå som doping.

– För mig är det doping, säger han till tyska Bild.

Det franska landslaget slog ut Tyskland ur fotbolls-EM efter en 2-0-vinst i semifinalen. Efter matchen ska en Bild-reporter ha hittat en burk med Guronsan i fransosernas omklädningsrum.

Guronsan är ett koffeinberikat kosttillskott som inte finns med på WADA:s lista över förbjudna preparat, men enligt dopingexperten Fritz Sörgel bör det ändå klassas som doping då han menar att det har prestationshöjande effekter på kroppen.

– Att koffein har prestationshöjande effekter i samband med sport är bevisat. Dessutom ökar det reaktionsförmågan. Därför är det doping för mig, säger Sörgel.

Flitigt tillfrågad expert

Professor Fritz Sörgel är chef för IBMP, ett institut som specialiserar sig på biomedicin, baserat i den tyska kommunen Heroldsberg. Han har haft uppdrag åt idrottens skiljedomstol, CAS, och är flitigt tillfrågan av de tyska medierna i dopingfrågor.

Enligt det portugisiska företaget Jaba Recordati som tillverkar Guronsan är det ett kosttillskott som kan användas varje dag, vid alla tillfällen.

"Guronsan renar kroppen från gifter och ger en uppiggande och stimulerande effekt på fysisk återhämtning, reducerar mental trötthet och stress", skriver de på sin Facebook-sida.

Vill inte kommentera

Bild har konfronterat det franska fotbollsförbundet med anklagelserna, men de har valt att inte kommentera uppgifterna.

SportExpressen har sökt Jaba Recordati för en kommentar.