Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvingas ändra sina tröjor: ”Fruktansvärt olämpliga”

Andrij Jarmolenko i Ukrainas landslagsdress.
Förbundskapten Andrej Sjevstjenko.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) vänder och kräver nu att Ukraina ändrar sina politiskt laddade matchtröjor inför EM.

Men det är inte för den uppmärksammade kartan på framsidan av tröjan. 

Utan det är frasen ”Ära till hjältarna”, som finns broderat på insidan av kragen, som Uefa reagerar på. 

Ukrainas tröjor har varit i hetluften de senaste dagarna. Anledningen till de upprörda känslorna är att Ukraina på sina matchställ har siluetten av den ukrainska kartan, med Krimhalvön inkluderad. Ryssland annekterade Krim 2014 och anser att det är en del av Ryssland, något som inte erkänts internationellt.

Konturerna av Ukraina på landslagströjan.
Foto: Facebook

– Att de har tagit med Krim inom Ukrainas gränser skapar en illusion av något omöjligt, sa det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. 

Ukraina tvingas ändra sin matchtröja efter ilskan

Dessutom är två militära fraser tryckta på tröjorna. ”Ära åt Ukraina” och ”Ära åt hjältarna” är uttryck som används flitigt inom den ukrainska militären men har historiskt använts vid anti-ryska och anti-sovjetiska-manifestationer och konflikter.

Tidigare nämnda Zacharova kallade på sociala medier fraserna nationalistiska och jämför dem med nazistiska stridsrop och Dmitry Svishchev, riksdagsledamot samt president i det ryska curlingförbundet, kallade dem för ”fruktansvärt olämpliga”.  

Ryska fotbollsförbundet anser att tröjorna är politiska och går emot Uefas grundläggande principer. Till att börja med sade Uefa att tröjorna var godkända, men vänder nu. Inte på grund av kartan, utan frasen ”Ära till hjältarna”, som användes flitigt under 2014-års anti-ryska demonstrationer, som Uefa reagerar på. Förbundet bedömer frasen som ”klart politisk”. Den står inskriven i nacken på tröjornas krage. 

Frasen ”Ära till hjältarna” på Ukrainas tröja som Uefa nu kräver ska tas bort.
Foto: Facebook.

Ukraina inleder mästerskapet med att möta Nederländerna på söndag 21.00. 


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021