”Trodde jag att jag skulle vara räddare”

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. I VM 2018 var Viktor Claesson involverad i mål i alla gruppspelsmatcher.

En korsbandsskada mot Spanien året efter satte stopp för en av landslagets mest pålitliga poängspelare de senaste åren.

Nu går han en hård kamp mot Sebastian Larsson om att starta i EM-premiären.

– När jag åkte på skadan trodde jag att jag skulle vara räddare än vad jag är, säger Claesson.

Han fixade straffen mot Sydkorea, assisterade Ola Toivonen till Sveriges 1-0-mål mot Tyskland och slump-skarvade fram Ludwig Augustinsson till öppningsmålet mot Mexiko.

Efter genombrottet i landslaget – en träningsmatch borta mot Portugal 2017 – har Viktor Claesson varit en av landslagets mest pålitliga poängspelare. Senast i mars avgjorde han matchen mot Georgien med kvällens enda mål efter assist av Zlatan Ibrahimovic.

Det enda som hindrat framfarten i landslaget har annars varit en skada. I början av juni 2019 ådrog han sig en svår korsbandsskada i Madrid när Sverige mötte Spanien i EM-kvalet. Men rehabiliteringen gick som den skulle och efter att ha missat hela säsongen 2019/20 har Claesson varit tillbaka för Krasnodar under året.

Han trodde att den skulle påverka honom mer än den har gjort.

– När jag åkte på skadan trodde jag att jag skulle vara räddare än vad jag är. Om det känns bra i kroppen då tänker du inte på gamla skador. När du har känningar är då du blir försiktig. Känns det bra i kroppen är det inga problem, säger han.

”Man är aldrig bättre än sin senaste landskamp”

I Janne Anderssons landslag har 29-åringen i långa perioder varit given till höger, men inför premiären mot Spanien på måndag är inte startplatsen självklar.

Claesson går en hård kamp mot 36-årige Sebastian Larsson, som varit kapten under året. I genrepet mot Armenien fick de 45 minuter var.

Många har bilden av Sebastian Larsson som ett mer defensivt alternativ medan dina styrkor ligger mer i offensiven och omställningsspelet. Vad i din egenskapsbank talar för att du startar mot Spanien?

– Det är en bra fråga… Sebastian gör aldrig en dålig landskamp och du vet vad du får av honom. Han är en duktig spelare, men jag kanske bidrar mer offensivt. Samtidigt är jag bra defensivt också. Det är inte så att jag inte tar jobbet. Jag försöker vara en tvåvägsmittfältare mer. Det finns för- och nackdelar med båda.

Du har varit en av lagets mest pålitliga poängspelare under lång tid, ändå är det din plats som är lite öppen inför premiären och inte till exempel Emil Forsbergs. Känner du aldrig att du har gjort tillräckligt för att vara helt given?

– Nej, så tänker jag inte. Man är aldrig bättre än sin senaste landskamp. Emil har varit fantastisk under matcherna i genrepet, det vore konstigt om man flyttade på honom. Jag tror att jag kommer få några chanser, även om jag inte startar. Jag försöker vara redo när jag väl får chansen och då ska jag visa att startplatsen är min.