Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trenden sprider sig – varnas nu av Uefa

Cristiano Ronaldos Coca-Cola-kupp blev en världsnyhet och efterföljdes av miljardras.

Flera EM-stjärnor har under de senaste dagarna stått för egna liknande upptåg.

Nu varnar Uefa spelarna och hotar med böter.

Tidigare i veckan skapade Cristiano Ronaldo rubriker världen över. Den här gången var det dock varken mål eller rekord som låg till grund för överskrifterna, utan en smått bisarr händelse under en presskonferens.

Under EM sitter spelare och ledare med en skärm med sponsorlogotyper bakom sig – och ett bord med sponsrade drycker framför sig.

Hälsofreaket Ronaldo, som inte precis profilerat sig som en vän av socker under karriären, knuffade demonstrativt bort de två Coca-Cola-flaskorna och utbrast:

– Drick vatten!

Enligt flera tunga internationella medier, däribland The Guardian, följdes aktionen av ett börsras där läskedrycksgiganten förlorade hisnande 33 miljarder kronor i marknadsvärde.

Aktien repade sig dock relativt snabbt och det är oklart huruvida det var portugisens agerande som låg till grund för aktiens dykning.

Klart är i alla fall att Cristiano Ronaldo inspirerat andra fotbollsprofiler.

Dagen efter Coca-Cola-nyheten gjorde den franske mittfältaren Paul Pogba precis samma sak med den alkoholfria ölen från storsponsorn Heineken. 

Uefa varnar spelarna efter aktionen

Skottlands John McGinn rev ner stora skratt då han satte sig ner vid podiet, såg sig omkring, och utbrast: 

– Ingen Cola?

Italiens tvåmålsskytt från matchen mot Schweiz, Manuel Locatelli, kopierade sen Ronaldo rakt av och flyttade runt ett par Coca-Cola-flaskor i samband med en italiensk presskonferens.

Nu agerar Uefa.

Det europeiska fotbollsförbundet har utfärdat en varning om att dessa aktioner kan komma att leda till böter.

– Uefa har påmint alla deltagande nationer om att sponsorer är en stor del av mästerskapet. Spelarna är skyldiga att följa reglerna, säger Uefas turneringsansvarige Martin Kallen enligt The Evening Standard.

Enligt tidningen kommer böterna inte att delas ut till spelarna, utan till nationsförbundet. Sen är det upp till dem om boten går vidare till aktuell spelare.

En annan fotbollsprofil vars presskonferens blivit viral är Stanislav Tjertjesov. Den lösningsorienterade ryske förbundskaptenen öppnade en colaflaska – med hjälp av den andra flaskans kapsyl – för att sen hälla i sig drycken. Något som lättade upp stämningen rejält i pressrummet.

Om det var en blinkning till den senaste EM-trenden eller om Tjertjesov bara var törstig låter vi dock vara osagt.