Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timmarna av ångest innan EM-premiären

Sverige premiärspelar mot Spanien på måndagskvällen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sveriges högerback Mikael Lustig.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sverige spelar EM-premiär mot Spanien i kväll. Hur ser landslagsspelarnas uppladdning ut på matchdagen och vad gör spelarna innan de kliver på spelarbussen?

SportExpressen tar er igenom de viktigaste timmarna fram till match.

Matchdag

När spelarna vaknar upp på spelarhotellet, Barceló Sevilla Renacimiento i Sevilla, på matchdagen har förberedelserna inför årets viktigaste match pågått i månader. En förändring som landslagsledningen gjort jämfört med det senaste EM-slutspelet 2016 är att låta spelarna bo två nätter i den ort där matchen ska spelas. Spelarna känner sig hemma.

När laget kliver in i frukostsalen har spelarna redan fått startelvan kvällen innan på söndagens genomgång inför matchen premiären mot Spanien. I och med att matchen börjar på kvällen vid 21:00 finns tid för sovmorgon och mellan åtta och tio finns rum för frukost. 

Därefter väntar lunch och förberedande aktiviteter. Sedan laddar spelarna upp på sitt egna vis fram till det börjar närma sig att lämna spelarhotellet.

– Jag sover väldigt mycket. Vi spelar sent på kvällen mot Spanien och då brukar jag i alla fall ta två powernaps under dagen, en lite längre och en kortare. Det är mest det och att man kollar serier, berättar Ludwig Augustinsson om sina rutiner på matchdagen.

Viktor Claesson:

– Jag brukar också ta det lugnt, man hänger mest på rummet och första matchen är ganska sent så då blir det en lång dag. Innan pandemin brukade jag gå ut och ta en runda för att få frisk luft men det blir inte så mycket av det nu. Jag ligger och laddar.

Marcus Berg ändrar aldrig på sina rutiner. Han gillar processen fram till avspark.

– Efter sista lunchen eller middagen så går jag upp på rummet och tar en dusch, ligger i sängen och lyssnar på musik. Jag tänker lite på matchen och det är så mina sista timmar ser ut. Sedan lyssnar jag på musik på bussen, säger Berg.

Daniel Ekvall, landslaget psykolog, understryker vikten av att hitta en balans i uppladdningen inför match.

– Först tänker man igenom sin egen roll, vad blir mitt bidrag till det här vi behöver uppnå tillsammans? Sedan brukar spelarna ha några timmar där man förhoppningsvis släpper matchen, vilar lite och skingrar tankarna genom att tänka på något annat så att man inte går hela dagen och laddar för match och kopplar av lite, förklarar han.

Viktor Claesson, Marcus Berg och Gustav Svensson kliver av spelarbussen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Spelarbussen

När landslagsspelarna kliver in på spelarbussen går man in i sin egna lilla bubbla. Många spelare tycker om att lyssna på sin egen musik för att hitta rätt stämning inför ankomsten till arenan och visualisera potentiella matchbilder. 

Marcus Berg kan inte nog understryka vikten av att ladda upp till rätt låt.

– En låt som alltid kommer är Petters ”Toppen av ett berg”, säger anfallaren.

Berg tillägger:

– Jag tror att de flesta har musik i öronen och sina egna spellistor.

Även Ludwig Augustinsson pekar på vikten av att hitta stämningen till rätt musik.

– Man lyssnar sönder vissa låtar och när man känner att man har en låt på Spotify som man går i gång på och blir taggad av kör man den i några matcher. Man känner själv vilka låtar som taggar i gång en. Jag lyssnar på en, den är något år gammal, men låten heter ”Guatemala” (Swae Lee, Slim Jxmmi, Rae Sremmurd). 

Sebastian Larsson gör sitt fjärde EM för Sverige.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sebastian Larsson har representerat Sverige i EM 2008, 2012 och 2016. Han har också spelat VM 2018. Sommarens EM blir hans fjärde och Larsson har lärt sig att omfamna den ångestfyllda känslan som kan infinna sig när man sätter sig på spelarbussen till arenan.

– Timmarna innan man sätter sig på bussen brukar vara ångestfyllda. Den här känslan som man har lärt sig, på något konstigt vis att tycka om och acceptera, är en del av förberedelserna. När den intränger sig vet man att det är dags och då hanterar man den under de timmar det är kvar till matchen. När man väl kommer till arenan då är det bara en sak som gäller: att prestera, säger han.

Larsson har dock en rutin som sitter i ryggmärgen men som han tvingats ändra på på grund av pandemin och landslagets nya regelverk.

– Jag har suttit bredvid ”Granen” i jag vet inte hur många år. Nu får vi passa oss även för det och sitta isolerat höll jag på att säga. Vi får sitta på avstånd och det ska vara x antal stolar mellan, vi har fått ändra på det, annars är det Granqvist jag suttit bredvid säkert i flera år om man räknar ihop dagarna.

Daniel Ekvall:

– När spelarna sätter sig på bussen brukar många lyssna på musik för att känslomässigt ladda. Vi pratar om att det är helt normalt att vara nervös. Det kan kanske dyka upp lite negativa tankar men att man fortfarande kan spela väldigt bra fotboll trots att jag är nervös och tänker lite negativt. Det behöver inte alltid kännas helt rätt för att de ska kunna driva bollen framåt.

Matcharenan i Sevilla.
Foto: JOAQUIN CORCHERO / BILDBYRÅN

Matcharenan

När spelarbussen sakta eskorteras in till arenaområdet är det förväntansfullt bland spelarna men också lite spänt. Daniel Ekvall tar oss in i det svenska omklädningsrummet.

– Det brukar ofta bli lite mindre kommunikation. Man går in i sig själv och hittar sitt sätt att ladda, berättar han om stämningen i det svenska omklädningsrummet.

Spelarna byter om, snörar på sig fotbollsskorna och samlas i spelartunneln innan man springer ut för att värma upp. Här skruvas allt upp, samtidigt som adrenalinet kickar in.

– Man peppar varandra: ”Kom igen!” och synkar matchplanen: ”Kommer du ihåg? Det här ska vi göra”. Man påminner varandra om taktiken. Det brukar vara mer peppande ord, man synkar fasta situationer: ”Jag rör mig så här”. Spelarna och Janne står i en ring innan de går ut och Janne säger det allra sista. En sista påminnelse, oftast något peppande. Då brukar det vara mycket förväntan i luften och man kan ta på stämningen. Det är coolt.

LÄS MER: ”Christian var borta – det var hjärtstopp”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Så ställer Sverige upp mot Spanien