Tillbaka efter skadan - nu är han Polens hjälte

Publicerad

Förra hösten slogs han medvetslös och blev liggande på plan.

Sedan dess har Przemyslaw Tyton lyckats peta Andreas Isaksson i PSV Eindhoven-målet – och i kväll blev han stor polsk hjälte när han räddade en straff i öppningsmatchen mot Grekland.

– För mig är det här en dröm som går i uppfyllelse, säger Tyton.

I september drabbades PSV Eindhoven-målvakten Przemyslaw Tyton av en svår hjärnskakning vid en kollision med lagkamraten Timothy Derijck under ett möte med Ajax.

Polacken skulle plocka ner ett inlägg från högerkanten – men träffades av Derijikcks knä i huvudet när försvararen försökte sparka undan bollen.

Tyton tappade medvetandet och fick behandling i femton minuter på plan innan han bars av och fördes till sjukhus.

Karriär i fara

Polacken tvingades genomgå hjärnröntgen och neurologiska observationer, och läkarna fruktade att hans karriär skulle vara i fara.

Men han kom tillbaka. I oktober började han träna igen.

– Jag tittar inte på bilderna från kollisionen längre. Jag tänker bara på att bli bättre, sa Tyton till NUSport då.

Petade Isaksson

Sin första match efter incidenten spelade han i november, mot Vitesse. Det dröjde inte längre innan han petade Andreas Isaksson i PSV – och blev lagets förstemålvakt.

Under våren blev han sedan uttagen i Franciszeks Smudas polska EM-trupp, som tredjemålvakt bakom Arsenal-målvakterna Wojciech Szczesny och Lukasz Fabianski. Men när Fabianski tvingades lämna återbud på grund av skada åkte Tyton upp ett steg i hierarkin.

Räddade straff

Och så i EM 2012:s öppningsmatch, där Polen ställdes mot Grekland, fick Tyton ännu en gång sin chans. När Szczesny blev utvisad i 68:e minuten fick Tyton komma in och ställas öga mot öga med Giorgios Karagounis, som skulle ta den grekiska straffen.

Tytons första aktion i matchen blev att välja rätt håll – och rädda straffen. Därigenom räddade han också en poäng åt Polen, i en match som slutade 1-1.

"En dröm"

Kort efter matchen talade han med pressen om sin osannolika EM-debut.

– Även om att jag blev bedrövad över att Szczesny fick rött kort, så var det en dröm som gick i uppfyllelse för mig. Det här var chansen jag hade väntat på. Nu kunde jag till slut hjälpa laget. Och tack och lov räddade jag Karagounis straff.

– Jag är glad att jag kunde skänka lite lycka till publiken i arenan och folket som tittade där hemma. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag