Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulusevskis succé: ”Det är väldigt stort”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En hungrig Dejan Kulusevski fick äntligen göra EM-debut mot Polen.

Först assisterade han Emil Forsberg till Sveriges 2-0-mål – och sedan spelade han fram Viktor Claesson till avgörandet på tilläggstid.

– Jag tänkte att de inte får förstöra det här. När jag fick bollen tänkte jag bara köra, säger han.

En knapp vecka innan Sveriges premiär mot Spanien testade Juventus-spelaren positivt för covid-19.

När Sverige reste till Göteborg för att genomgå sina sista förberedelser inför turneringen blev Dejan Kulusevski kvar på hotellet i Stockholm och missade matchen.

Lagom till mötet med Slovakien var han åter i matchtruppen, men fick inte komma in.

Mot Polen var det dock äntligen dags – och Kulusevski gjorde entré med besked.

Först assisterade han Emil Forsberg till 2-0 efter en fin solorusch längs högerkanten. Sedan, när Polen hämtat upp till 2-2, serverade han Viktor Claesson till segermålet.

På torsdagen var det en nöjd 21-åring som mötte den samlade pressen i Göteborg, dit landslaget återvänt efter matchen i Sankt Petersburg.

– Det var bra, jag är nöjd. Det var kul att göra EM-debut, jag är glad att jag kunde hjälpa laget. Det bästa var ju sista minuten, annars hade det inte varit lika bra. Det var då jag var som nöjdast och gladast, säger han.

– Jag håller det som väldigt stort. Det är min första match i ett mästerskap. Efter corona, att få göra det så där. Man litar mer på sig själv. När det är tufft ska man hålla sig lugn, det blir alltid bättre.

”Man kan inte gå hem och gråta”

Med sina två målgivande passningar blev Kulusevski den yngsta spelaren sedan Cesc Fàbregas att assistera till två mål i samma EM-match.

– Jag fick den informationen skickad till mig av många kompisar. Det är kul, säger han.

– Jag var hur hungrig som helst, det var väldigt varmt, man intalade sig själv att man är bra fysiskt, inte trött, inte ont någonstans. Jag kände mycket revansch, jag vill visa att jag håller. Jag vill bara njuta nu, ta det lugnt. Det har varit mycket, mycket att tänka på.

Hur ser du på de senaste veckorna med din sjukdom och missade matcher?

– Det var en tuff tid, men bara att acceptera, man kan inte gå hem och gråta. Man får se det från ett annat perspektiv, jag sa att jag ska komma tillbaka och göra skillnad. Och det var det jag gjorde. Jag har fått mycket stöd och har blivit mer säker i mig själv.

”Vi har fortfarande inte gjort någonting”

Från bänken såg Kulusevski ett Sverige som fick slita med Polen i långa perioder – men han hade klart för sig vad som stod på agendan i sekunden han byttes in, säger han.

– Jag ser matchen och vet vad som krävs för att vara bättre. Jag kände att vi måste ha bollen och lugna ner det lite, det var några gånger som det blev målchanser. Det är viktigt att vila, det var 40 grader. Det var jobbigt att värma upp till och med, sedan får man mer energi när man gör mål.

Ni hamnar lågt mellan minut 70 och 90. Sedan hittar ni ändå en forcering på slutet där du är involverad i flera situationer. Vad tänker du på under den perioden och hur gör du för att hitta fokus igen?

– Jag var besviken. Jag trodde inte Polen skulle komma upp som de gjorde, jag tänkte att de inte får förstöra det här. När jag fick bollen tänkte jag bara köra. Det gäller att vara lugn, inte stressa eller leta efter skott, och bara vara lugn. Jag gjorde det rätta.

Samtidigt var han tydlig med att Sverige är långt ifrån färdiga i EM.

– Det är viktigt att sova och äta bra, inte bli för glad för att vi kom etta. Vi måste gå vidare. Vi har fortfarande inte gjort någonting. Vill man vinna mästerskap räcker det inte att vara bra i en mach, säger Kulusevski.