Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges hemliga vapen: ”Inget vi pratar högt om”

Foto: UEFA / BILDBYRÅN
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sveriges har ett nytt hemligt vapen inför åttondelsfinalen mot Ukraina.

Anledningen? Längden på spelarna.

– Det gör att vi ändrar lite på våra fasta, men hur är inget vi pratar högt om, säger Janne Andersson.

Än så länge har det svenska landslaget inte nätat efter fasta situationer i EM-turneringen, men lagom till tisdagens åttondelsfinal mot Andrij Sjevtjenkos Ukraina hoppas Janne Andersson ha identifierat ett avgörande övertag.

– Vi har ett litet längdövertag på fasta gentemot Ukraina. Vi har tittat lite extra på det. Vi har varit bra på fasta situationer de sista åren, men här har vi inte fått den utdelningen ännu som vi vill ha, säger han.

– Jag vet inte hur mycket längre vi är. Jag litar på Maths Elfvendal (målvaktstränare, reds. anm.), han nämnde det för mig. Det gör att vi ändrar lite på våra fasta, men hur är inget vi pratar högt om.

På frågan om hur han och landslaget har jobbat med fasta situationer i veckan är han också fåordig.

– Det vi har gjort är att Maths Elfvendal jobbar igenom alla fasta från början, sedan resonerar vi. Det vi har valt nu är att Emil Forsberg slår från vänster och Sebastian Larsson från höger. Direktfrisparkar beror på avstånd och vinkel, de får bestämma själva. Det är fantastiskt att ha två spelare som är så bra på fasta, säger han.

Ukrainas förbundskapten Andrij Sjevtjenko är dock medveten om Sebastian Larssons och Emil Forsbergs fina teknik.

– Vi måste vara väldigt försiktiga på fasta situationer, säger Sjevtjenko då han går igenom Janne Anderssons farligaste vapen. 

– Sverige är ett lag som använder fasta situationer riktigt bra. Och det kommer vara väldigt viktigt att vinna många av de fysiska duellerna.

”Ingen aning om matchbilden”

På presskonferensen på Hampden Park var det överlag en Janne Andersson som försökte ingjuta allvar i vilken svår motståndare om väntar Sverige.

– De har flera individuellt skickliga spelare, Jarmolenko och Malinovskij, det är ett tekniskt skickligt lag med bra passningspelare, det är en jättetuff match så klart. Det var konstigt annars, säger han.

Samtidigt menar förbundskaptenen att det är väldigt svårt att säga vilken sorts matchbild som väntar.

– Jag har ingen aning, vi kan bestämma var vi börjar vårt försvarsspel någonstans. Vi kan inte bestämma om de går högt eller lågt, då får vi ha olika planer för det. Det får vi se. Det är jättesvårt att förutse en matchbild. Sen har vi olika verktyg beroende på vad Ukraina gör. 

Vad är sannolikt att Ukraina gör?

– Jag vet vad vi kommer göra. Det har mycket att göra med vad de gör också. Man får hitta en anpassning, man kan inte bestämma innan hur en fotbollsmatch ska vara. Vi är förberedda på olika scenarier beroende på vad de gör. Det är en väsentlig skillnad på om de står högt eller lågt. 

Lagkapten blir återigen Sebastian Larsson. I veckan satt han och resten av spelarna i samtal med landslagets idrottspsykologiske rådgivare för att bland annat diskutera vilka ”bilder” man ville se framför sig inför matchen.

– Att vi är glada efter slutsignal, det är väl liksom huvudscenariot man ser framför sig, det betyder att vi vunnit matchen och gått vidare, de är bilder jag försöker få upp i huvudet titt som tätt, säger Larsson.

– Vi är nöjda med att ha vunnit gruppen. Det finns inga lätta matcher överhuvudtaget, det har resultaten visat. Vi vet att vi måste komma upp på en väldigt hög nivå.


LÄS MER: Förklaringen bakom de märkliga bilderna på Olsson i EM 

LÄS MER: Dejan Kulusevski hyllas av flickvännen: ”Han är unik”