Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges hemliga vapen: ”Har inte koll på honom”

Marcus Danielson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Sveriges fasta situationer är ett anfallsvapen inför EM och under lägret i Göteborg kommer man nöta nya varianter.

Ett av Blågults hemliga vapen är: Marcus Danielson.

– Motståndarna har inte fullständig koll på honom, säger Peter Wettergren.

Ett av Sveriges allra viktigaste anfallsvapen under EM kan bli fasta situationer. Mot Armenien blev resultatet lyckat när Blågult gjorde två mål på fasta efter fina servrar från Emil Forsberg. Nästa vecka reser landslaget vidare till Göteborg för vidare uppladdning inför EM-premiären mot Spanien och då planerar landslaget att träna på nya hemliga varianter.

Men hur många har Blågult på lager egentligen inför mästerskapet?

– Det är en intressant fråga. Vi hade väldigt bra fasta situationer i går men vi har inte jobbat speciellt mycket med det. Tanken är att vi ska jobba lite med det i Göteborg. Mycket av fasta situationer handlar om hur servern är och mot Armenien hade Emil Forsberg fantastiska servrar, då är det ganska enkelt att vara måltavla i straffområdet, säger Peter Wettergren.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Wettergren fortsätter - utan att avslöja hur man tränar på det:

– Grundförutsättningen för att göra mål på fasta är att servern är bra. Det kommer jobbas vidare med det under Göteborgsveckan. Vi kommer göra annorlunda saker men jag kommer inte avslöja något här i varje fall, det är något vi håller på och ritar på i vårt arbetsrum. Spelarna vet inte något än och vi kommer presentera ett par förslag. Vi vill överraska lite.

I landslaget är det i första hand Janne Andersson och Mats Elfvendahl som ansvarar för lagets offensiva fasta situationer - men övriga i staben är också delaktiga i processen.

– De har i första hand ansvar för det och vi andra lägger oss i också. Jag är med i den processen men det är Mats och Janne i första hand som håller i det och presenterar det för spelarna, förklarar Wettergren.

Hämtar ni inspiration från något speciellt håll när det gäller fasta?

– Det gör man hela tiden. Vi är ganska mycket fotbollsnördar allihop som sitter i fotbollsgruppen i landslaget. Vi ser oerhört mycket fasta och lyssnar på våra spelare och vad de gör i sina klubblag. Det är inte så att vi hux flux kommer på en ny variant utan det handlar om var du vill slå bollen och hur du kan skapa en yta. Vad för typ av spel möter du? 

– Är det markeringsförsvar eller spelare som zonar? Det är beroende på hur motståndarna ställer upp och sedan handlar det om vilka spelare vi har att tillgå. Vem vill vi sätta i den rollen och hur vill vi trycka ner deras zoonlinje för att öppna upp en annan yta? Det finns många parametrar som vi diskuterar och det beror på vilket lag vi möter.

Han är Sveriges hemliga vapen

Ett av Sveriges hemliga vapen på fasta är mittbacken Marcus Danielson som redan gjort tre mål för landslaget på nio matcher. Alla målen har kommit på fasta situationer.

– Eftersom att Danielson inte varit så flitig heller i vårt landslag så kan det vara så att motståndarna inte har fullständig koll på honom heller, det kan ju vara så. Marcus lär dra på sig uppvaktning nu om han spelar eftersom han gjort en del mål. Lagen är noggranna när de scoutat motståndarna och vi scoutar de vi ska möta, säger Wettegren.

Förändrar hans närvaro ert upplägg kring fasta?

– Han har väldigt bra tajmning på det. Om man har duktiga huvudspelare ökar man sina chanser på hörnor. Om Marcus spelar matchen är det viktigt att få honom fri och då kanske man måste screena hans bevakare. Vi har andra duktiga huvudspelare också.