Sveriges bästa lösning är att spela med honom

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Nu lyfter Janne Anderssons landslag mot Spanien.

Med sig på planet har han 24 spelare och ett beslut som tycks svårare än alla andra.

Sveriges bästa lösning är att spela med sin främsta målskytt de senaste fyra åren: Viktor Claesson.

På Madeira är Cristiano Ronaldo överallt. Ön där han växte upp har gjort det till sin uppgift att påminna om hans arv var man än vänder blicken, inte bara genom att resa en staty. Där finns en flygplats som bär hans namn, ett CR7-hotell, en CR7-restaurang, ett CR7-museum och en CR7-shop i anknytning till varandra. 

I mars 2017 var Sverige på besök för att agera bakgrundsrekvisita när Portugal firade honom i Funchal. Pokalen var med, bordet dukat, inget kunde gå fel. 

Lokalbefolkningen lämnade butikerna med sin skapares initialer och kom knatandes med små prydliga papperspåsar i handen, vandrade upp för kullarna och vidare till kvällens högtidliga ceremoni på Estadio do Maritimo för att se Viktor Claesson göra entré i svensk landslagsfotboll på allvar.

Det är en av de dramaturgiskt bästa svenska landslagskvällarna jag har upplevt på plats. Till en början gick Ronaldos partaj enligt plan. Han gjorde mål, Portugal ledde med 2-0, alla var på toppenhumör – och sedan slet Claesson de regerande europeiska mästarna i stycken. 

Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Han lyfte in 1-2-målet på pass från Christoffer Nyman, vräkte sig fram och tryckte in kvitteringen på en hörna och spelade fram Niklas Hult i upprinnelsen till det avgörande 3-2-målet. Däremellan dundrade han fram i djupledslöpningar som fick det portugisiska mittfältet att irra runt i desperation.

När sabotaget var fullbordat passerade Ronaldo den provisoriska presszonen i ett parkeringshus utan att möta någons blick eller säga ett ord.

Några meter bakom kom en vanligtvis timid och försiktig 25-åring från Värnamo.

Han kunde inte hålla sig.

– Jag hoppas att han är besviken, sa han och försökte tygla sitt leende.

Claessons påverkan hamnar i skymundan

I eftermiddag lyfter Sverige mot ett vrålvarmt Sevilla. I övermorgon väntar premiären som låtit vänta ett år på sig. Hade den spelats som planerat hade inte Claesson varit aktuell alls. Korsbandsskadan på Santiago Bernabeu höll honom borta länge, men efter att han gjort sin comeback har inte mycket antytt att vare sig Sverige eller Claesson själv förlorat speciellt många procents kapacitet.

Foto: JAVIER LIZON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ändå tycks kampen vara öppen om platsen som borde vara hans. Sebastian Larsson ser till och med ut att ligga några steg före i förbundskaptenens planer, och jag har faktiskt lite svårt att förstå varför. 

Inte för att Larsson inte kommer med ett långt större bidrag än han tillskrivs av den svenska fotbollspubliken – utan för att Claesson har varit Sveriges mest pålitliga poängspelare sedan den där matchen i Portugal. Spelaren motståndarna behöver oroa sig för mest.

Det dröjde inte länge innan han forcerade sig in i startelvan. I VM 2018 var insatserna rakt igenom avgörande. Claessons bidrag nämns ofta i en bisats, min bild är att hans faktiska påverkan på resultaten har hamnat i skymundan. Han fixade straffen som avgjorde matchen mot Sydkorea, assisterade Ola Toivonen till ledningsmålet mot Tyskland och skarvade fram (ofrivilligt) Ludwig Augustinsson till öppningsmålet mot Mexiko.

Så har det fortsatt. Hösten 2018 bombade han in 2-0 mot Turkiet i Nations League innan Sverige kollapsade. Han följde upp med ett av målen i EM-kval-premiären mot Rumänien, ett annat i upphämtningen mot Norge och ett tredje mot Malta innan korsbandsskadan ryckte honom ur sammanhanget. När han var tillbaka gjorde han mål borta mot Frankrike och i mars avgjorde han den röriga tillställningen mot Georgien. 

Det finns med andra ord ett facit som inte går att ifrågasätta.

Ingen spelare har gjort fler mål

Larsson eller Claesson. Där kommer den svenska startelva-ekvationen att gå i mål. Jag frågade Claesson vad i hans egenskapsbank som väger över till hans fördel när han mötte oss i fredags. Det är ofta en hoppfull sak att fråga om, spelare vill aldrig positionera sig på det sättet, men han gav en enkel och sanningsenlig skildring: Sebastian Larssons styrkor ligger till större del i defensiven, Claessons till större del i offensiven – men han är ingen spelare som struntar i att skydda sin ytterback. 

Vad blir viktigast mot Spanien? Det finns skäl att minnas Sveriges insats i Madrid 2019. Den var bättre än resultatet visar, men den förlorade en viktig dimension i den stund Claesson tvingades utgå. Anfallen blev kortare, den spanska viljan att flytta fram och pressa ned Sverige större. Det fanns inte lika mycket att oroa sig för. 

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Med Claesson på planen får Sverige inte bara djupledshot vid sidan av Alexander Isak, en spelare som kan kombinera med uppspelspunkterna Marcus Berg och Emil Forsberg, utan en hårt arbetande ytter med dokumenterad förmåga att spela fram eller avsluta anfall som resulterar i mål.

Sedan den där kvällen i Portugal har han gjort åtta mål för Sverige och legat bakom ett gäng helt avgörande utöver det. Robin Quaison har gjort sju, Marcus Berg sex, Alexander Isak fem och Emil Forsberg fyra. Trots att Claesson förlorade ett och ett halvt år med sin skada har ingen annan spelare gjort fler. 

Du får med andra ord mer av Claessons offensiv än du förlorar av att nöja dig med Claessons defensiv, som jag ser det. I min värld räcker det för att han ska gå vinnande ur kampen med Larsson. Om Sverige ska störa Luis Enriques lag behöver hemmalaget ha saker att oroa sig för, annars finns en risk att matchbilden blir utmattande. 

Janne Andersson har ett svårt val framför sig. I min värld har han mest att vinna om han låter det falla på den mest pålitliga poängspelaren Sverige har att tillgå.