Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige vinner – har drömläge i gruppen

Philip Gadd på plats i Sankt Petersburg – se SportExpressens eftersnack
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En chansfattig premiär mot Spanien och en sömnig första halvlek mot Slovakien.

Då blev Emil Forsberg matchhjälte när han satte 1-0 från straffpunkten i den andra gruppspelsmatchen i EM.

Nu har Sverige allt i egna händer.

Det bjöds inte på någon sprakande fotboll i Sveriges andra gruppspelsmatch mot Slovakien. Den internationella fotbollspubliken pekade ut de första 45 som ”de tråkigaste” hittills i mästerskapet.

Bollinnehavet var betydligt bättre än i premiären mot Spanien, men Sverige saknade de riktigt farliga målchanserna. Slovakien växte samtidigt in i matchen och avslutade halvleken starkast.

– Första halvlek, första 25-30 biter inte riktigt för oss. Vi är inte tydliga i våra egna rörelser med boll. Slovakien har mycket boll och blir skickliga på att spela bollen. Så det var ingen bra känsla så in i andra halvlek, säger Janne Andersson.

När det svenska landslaget återvände till planen efter paus hade offensiven vaknat till liv. Kort därefter fick Kristoffer Olsson, som drog på sig ett gult kort i den första halvleken, kliva av till förmån för Viktor Claesson. Även Marcus Berg byttes ut och in kom Robin Quaison.

Alexander Isak skruvade upp pressen ytterligare när han stod för en fin individuell prestation och lyckades trycka av ett farligt skott.

Men den svenska hjälten skulle bli någon annan.

I den 77:e minuten gjordes Quaison ner och domaren blåste för straff.

Emil Forsberg målskytt

Efter missen i EM-genrepet har inte Janne Andersson velat bekräfta om Sebastian Larsson petats som straffskytt.

Det hade han.

För i stället var det Emil Forsberg som klev fram och kyligt satte 1-0 till höger mot Slovakiens målvakt. Sveriges första mål i det här mästerskapet.

Slovakien tryckte på under stopptid, men Sverige höll undan.

– Vi borde gjort fler mål enligt mitt sätt att se det. Vi har tagit fyra poäng på två matcher och det är jag väldigt nöjd med, säger den svenske förbundskaptenen.

– Och vi har spelat sju matcher i år och släppt in ett mål.

Drömläge i gruppen

Vinsten innebär att Sverige just nu toppar gruppen och har drömläge för att ta sig vidare. Blågult har inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Polen på onsdag allt i egna händer för att säkra en biljett till åttondelen.

På lördag ställs Spanien mot Polen klockan 21.00 i grupp E. Vinner Spanien räcker det med en poäng mot Polen i sista matchen för att Sverige ska säkra en topp två-placering.

Om det skulle sluta med en tredjeplats i gruppen har Sverige stora möjligheter, med fyra poäng på kontot redan, att gå vidare som en av de bästa grupptreorna.

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

Segervrålet efter vinsten:

Fansens firande efter segern mot Slovakien: ”Vågade inte titta”