Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jannes tårar efter uttåget: ”Brutalt”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREW MILLIGAN / STELLA PICTURES / PA

GLASGOW/STOCKHOLM. I matchminut 121 kom kallduschen.

Sverige är utslaget ur fotbolls-EM efter ett sanslöst drama mot Ukraina – där Marcus Danielsson fick rött kort i förlängningen.

– Jag har kramat om honom, säger förbundskaptenen Janne Andersson i TV4 med tårar i ögonen.

– Det här är det värsta jag varit med om i fotbollssammanhang.

Sverige gick vidare som etta i grupp E och mötte därför trean Ukraina från grupp C. 

Men det blev inte tal om någon enkel resa genom åttondelsfinalen bara för den sakens skull.

Ukraina tog ledningen i den 27:e minuten när Andrij Jarmolenko tog sig fram på högerkanten. Han slog en yttersida till bortre delen av straffområdet och där mötte Oleksandr Zintjenko bollen på halvvolley. Skottet var så hårt att Robin Olsen inte lyckades styra undan bollen.

Sverige kvitterade kort innan halvtid när Emil Forsberg avlossade sin bössa från distans och bollen styrdes in i mål via en ukrainsk försvarare.

Två ramträffar av Forsberg

I den andra halvleken var Ukraina nära att ta ledningen efter tio minuter när Sergiy Sydortjuk prickade stolpens utsida.

Därefter fortsatte ramträffarna hagla i matchen.

Två minuter efter Ukrainas stolpträff var Emil Forsberg nära att skruva in bollen i det bortre hörnet men bollen landade vid stolproten och studsade ut.

Emil Forsberg fortsatte driva på Sveriges anfallsspel och hann även träffa ribban innan matchen var slut. Han avlossade ett hårt skott mot krysset men även den här gången räddades Ukrainas målvakt Heorhij Busjtsjan av sin målram.

Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid och gick till förlängning. Och där blev det dramatiskt.

Danielson fick rött kort

Först blev Marcus Danielson utvisad efter en otäck situation där han först rensade undan bollen och sen träffade Artem Besedin i knäet med dobbarna före. Besedin tvingades kliva av efter smällen.

Sen kom avgörandet – precis när klockan tickat upp över 120 minuter.

Oleksandr Zintjenko slog ett inlägg från vänsterkanten som nådde en omarkerad Artem Dovyk och han nickade in 2-1-målet som skickar Ukraina vidare till kvartsfinal mot England.

Sebastian Larsson är fåordig när han intervjuas av TV4 efteråt.

– Vi har åkt ut och det spelar ingen roll hur. Vi är ute ur EM..., säger Larsson och får sen en fråga om det röda kortet.

– Det är klart att det gör det svårt så här på övertid. Jag har inte sett situationen. Det är tufft. Vi har alltid varandras rygg, vi är en grupp som vinner och förlorar med varandra och har en väldig stolthet. Ibland måste det få göra jävligt, jävligt ont också.

Janne Andersson tårögd

Förbundskapten Janne Andersson är nedslagen när TV4 intervjuar honom efter slutsignalen.

– Det här är det värsta jag varit med om i fotbollssammanhang. Det var brutalt. Jag tycker vi är det bättre laget och åker dit på en utvisning – det är tungt i sig – dessutom krigar de som de gör och åker precis i slutsekunderna. Det är så hemskt och brutalt så det kan inte vara värre när vi pratar idrott, säger Andersson.

Han förklarar att han inte sett situationen med det röda kortet i efterhand. Och han har inte heller pratat med Marcus Danielson.

– Jag har bara kramat om honom, säger Janne Andersson och blir uppenbart rörd.

– Vi stöttar honom nu.

Det svenska laget åker hem från EM i natt och skiljs åt efter några intensiva veckor.

– Vi är så nära någonting riktigt bra. Vi kommer ifrån det här med klart godkänt. Det var 2004 som Sverige gick vidare från gruppspelet senast. Jag tycker det är bra gjort av killarna, totalt sett tycker jag vi har gjort en bra turnering. Men det är klart att det är surt nu, säger Janne Andersson.