Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige blåsta på straff mot Italien

Andreas Granqvist.
Foto: Dennis Grombkowski / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Här faller Granqvist.
Foto: SVT1

STOCKHOLM/TOULOUSE. Sverige EM-dröm hänger på en skör tråd efter 0-1 mot Italien.

Efter matchen var det ilskna miner i det svenska laget.

Flera spelare kritiserade det faktum att domaren inte dömde straff när Andreas Granqvist gick ner i straffområdet på stopptid.

– Att lilla Sverige ska få en straff mot stora Italien känns osannolikt, säger Kim Källström.

– Man var irriterad, så enkelt är det, säger Emil Forsberg.

Sverige såg länge ut att klara oavgjort mot Italien, och kanske ha möjligheten att gå för ett segermål.

Men i 88:e minuten krossades drömmen om en seger.

Det slutade i stället med förlust.

Ett långt inkast av Giorgio Chiellini nickades ner av Simone Zaza till anfallskollegan Eder. Anfallaren avancerade fram mot det svenska målet, sprang ifrån de svenska försvararna och avslutade perfekt i hörnet till 1-0.

– Han får komma i den ytan där vi har snackat om att vi måste stänga igen, han är farlig när han kommer rättvänd, jag är med på första finten han gör men sedan halkar jag när han tar nästa skottfint och han får skjuta i bortre, säger Andreas Granqvist och tillägger:

– Vi måste vara mer vaksamma så att han inte hittar den ytan, sedan är det tråkigt att jag halkar.

"Snöpligt mål"

– Det är ett snöpligt mål. De gör det bra. Men det är verkligen i sista minuten. Jag tycker att vi är värda minst en poäng, säger Albin Ekdal efter matchen.

– Vi har inte riktigt fokus där. Då blir vi straffade, säger Andreas Isaksson.

Dessförinnan hade Sverige genomfört en taktiskt smart första halvlek och ägt bollinnehavet, utan att skapa de riktigt farliga chanserna. I andra halvleken blev spelet något mer öppet.

Zlatan Ibrahimovic fick ett jätteläge när han letade sig fri på bortre stolpen och nådde fram på ett inlägg från vänster, men brände ett öppet mål från bara några meter – dock i offsidesituation. Chansen var den bästa Sverige mäktade med i andra halvleken.

Marco Parolo nickade i ribban, vilket var Italiens dittills bästa chans.

Men i 88:e minuten slog Eder till med högerfoten – vilket blev matchens enda mål.

"Drar mig i tröjan"

Tiden såg ut att rinna i från Sverige, som dock fick en sista möjlighet. På ett inlägg nickade Zlatan Ibrahimovic ner till Andreas Granqvist som gick omkull i en duell med Leonardo Bonucci och Marco Parolo. Samtliga svenska spelare ropade på straff – men domaren Viktor Kassai blåste aldrig.

– Jag tycker att Sverige ska ha en straff. När jag först ser sekvensen tycker jag verkligen att det är straff. Man ser att Bonucci har greppat tag i Granqvists tröja, säger experten Johan Mjällby i Expressen Live.

Och han fick medhåll av Kim Källström och Emil Forsberg:

– Jag har bara hört att de drog ordentligt i honom. Men det är väl så, att lilla Sverige ska få en straff mot stora Italien känns osannolikt, säger Källström.

– Det såg misstänkt ut. Man var irriterad, så enkelt är det, säger Forsberg.

Andreas Granqvist säger följande om situationen:

– Jag har inte sett bilder, bara sett vad folk har sagt, att det borde ha varit en straff. Jag känner att han drar mig i tröjan och jag tappar balansen, men det är domarens beslut så det är inte mycket att säga om.

"Gör ont"

Efter straffsituationen gick slutsignalen. Sverige hade förlorat med 1-0.

– Alla förluster är jobbiga. Det är segt att få ett baklängesmål i 89:e minuten, säger Albin Ekdal.

– Det gör ont. Jag tycker verkligen, verkligen att vi förtjänade minst 0-0, säger John Guidetti till SVT.

Erik Hamrén var rejält missnöjd och skakade på huvudet när han tog i hand med domaren Viktor Kassai efter slutsignalen, mest troligtvis på grund av den uteblivna straffen.

– Jag har inte sett den. Jag har inga synpunkter på den straffen. Det är bara en stor besvikelse inne i omklädningsrummet nu, säger Hamrén till SVT.

"Tycker inte det var straff"

Den svenske toppdomaren Mohammed Al-Hakim om den eventuella straffsituationen:

– Jag såg matchen på plats här i Toulouse och där ifrån jag satt var det svårt att se situationen. Men som jag ser det tycker jag inte att Sverige skulle ha haft straff, säger han till SportExpressen.

Sverige har en liten chans att bli grupptvåa vid oavgjort mot Belgien i sista gruppmatchen. Men mest sannolikt krävs en seger för att spela vidare i EM-slutspelet.

– Vinner vi mot Belgien är vi förmodligen vidare. Gör vi en lika bra match som i dag, eller något bättre, så har vi alla möjligheter att slå dem, säger Albin Ekdal.

Matchfakta VM, grupp E:

Italien–Sverige 1–0 (0–0)
1–0 Éder (88).
Varningar, Italien: Daniele De Rossi, Gianluigi Buffon. Sverige: Martin Olsson.
Domare: Viktor Kassai, Ungern.
Publik: 30 000.
(Stade de Toulouse, Toulouse)
Italien (3–5–2): Gianluigi Buffon – Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Girorgio Chiellini – Alessandro Florenzi (Stefano Sturaro 85), Marco Parolo, Daniele De Rossi (Thiago Motta 74), Emanuele Giaccherini, Antonio Candreva – Graziano Pellé (Simone Zaza 60), Éder.
Sverige (4–4–2): Andreas Isaksson – Victor Nilsson Lindelöf, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal (Oscar Lewicki 79), Kim Källström, Emil Forsberg (Jimmy Durmaz 79) – John Guidetti (Marcus Berg 85), Zlatan Ibrahimovic.
Bollinnehav (procent): 47–53.
Skott: 8–4.
Skott på mål: 3–0.
Offside: 0–4.
Hörnor: 7–4.