Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fans från Sverige får inte resa in i landet

Hampden Park i Glasgow.
Foto: KIRK O'ROURKE/RANGER FC/SHUTTERSTOCK / KIRK O'ROURKE/RANGER FC/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Svenska fans jublar i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli

SANKT PETERSBURG/STOCKHOLM. Sverige är klart för åttondelsfinal i EM, på tisdag möter man troligtvis Ukraina på Hampden Park i Glasgow.

Då tillåts inga svenska fans resa in i landet. 

– Vi hade hoppats på att få vara på plats och stötta spelarna, säger Susanne Pettersson, ordförande för Camp Sweden. 

Jublet visste inga gränser när Viktor Claesson skickade in segermålet för Sverige mot Polen i Sankt Petersburg. Hade resultatet 2–2 stått sig så skulle Sverige fått möte Kroatien på måndag. Men med Claessons segermål betydde det gruppseger och en trolig åttondelsfinal mot Ukraina på Hampden Park i Glasgow, på tisdag. 

Det gör att de svenska supportrarna som var på plats i Ryssland under matchen mot Polen inte kommer kunna se åttondelsfinalen, där Ukraina troligtvis väntar. 

– Vi kommer inte kunna åka till Glasgow, tyvärr. Svenska fans som inte är i Skottland redan måste stanna utanför landet. Det är tio dagars karantän, säger Susanne Pettersson, ordförande för Camp Sweden, när SportExpressen når henne precis efter att hon klivit ut från matcharenan i Sankt Petersburg.

Hur känns det då?

– Det är jättesurt, men samtidigt så förstår vi vad som gäller, de har en ökad smittspridning, då kan vi inte åka dit. Vi får förhålla oss till det.

Lustig: ”Jag har många vänner...”

Hade Sverige spelat oavgjort mot Polen och blivit tvåa bakom Spanien i gruppen så hade åttondelsfinalen spelats i Köpenhamn och Kroatien hade stått för motståndet.

Hade ni hellre sett att Sverige slutade tvåa i gruppen, så att ni kunnat se matchen på plats?

– Från ett supporterperspektiv så klart, men inte för spelarna, säger Susanne Pettersson.

Spelarna var jublande glada efter segern mot Polen. Men beklagade sig också över att fansen inte får resa till Glasgow för att stötta dem. 

– Det är tråkigt att vi inte kan ha så många svenska supportrar, det är surt att vi inte kan ha samma regler överallt i ett EM, säger Viktor Claesson.

– Det känns väldigt tråkigt att en EM-slutspelsmatch ska spelas utan många svenska fans. Det är dålig planering att man lägger det i ett land där inga andra får komma in, säger Albin Ekdal.

En del svenska fans lär dock dyka upp på läktaren i Hampden Park. De som bor i Skottland och England är nämligen välkomna in på arenan.

– Fans kommer det säkert att vara. Det finns många svenskar i Storbritannien. Jag hoppas att de tar sig dit. Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, säger Mikael Lustig som har spelat flera år i den skotska ligan.

Sverige får troligtvis möta Ukraina på Hampden Park på tisdag klockan 21:00.


LÄS MER: Dejan Kulusevski om festfilmen: ”Hade kunnat vara mer försiktig”

LÄS MER: Mattias Svanberg stoppades: ”Jag hade ångest då”

LÄS MER: Här är klubbarna som jagar Alexander Isak