Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska fansen stoppas – vädjar

Restauranger stänger tjugo minuter innan matcherna tar slut
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Stekhet EM-premiär för Sverige mot Spanien på måndag 21.00.

Men 20 minuter innan matchen tar slut måste alla restauranger och sportbarer vara stängda.

Nu vädjar Camp Sweden till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern.

– Det är det ultimata tecknet på att myndigheterna inte förstår supporterkultur, säger Camp Swedens ordförande Susanne Petersson.

De nya restriktionerna i Sverige gör det möjligt att vara på barer och restauranger fram till 22.30.

Sedan måste de vara tomma.

När Sverige på måndag möter Spanien i EM-premiären i Sevilla är det avspark 21.00.

Vilket innebär att när svenska pubar och restauranger ska vara tömda är det fullt spel i Sevilla.

Det svenska landslagets supporterorganisation, Camp Sweden, har i ett öppet brev vädjat till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern där man vädjar om att restaurangerna ska tillåtas ha öppet till 23.00 så matcherna hinner spelas klart.

”Nu drar snart fotbolls EM i gång. Något svenska folket längtar efter. I år kommer inte många att kunna se det på plats. Vi i Camp Sweden försöker med restaurangnäringen skapa en magisk stämning på hemmaplan för att stötta det svenska landslaget men också restaurangerna som haft det enorm tufft. Självklart under gällande rekommendationer och restriktioner men vi har en bedjan till er. LÅT RESTAURANGERNA HA ÖPPET TILL 23.00 FRÅN DEN 11/6”, skriver Camp Sweden via sin hemsida.

Total tystnad från myndigheterna

I Camp Swedens förslag ingår att inga nya beställningar får göras och inga nya gäster släppas in efter 22.00. Men i stället för att utskänkningsställena ska vara tömda 22.30 vill man skjuta tiden till 23.00. Så att det ska gå att se matcherna tills de tar slut.

Responsen har så här långt varit absolut noll.

– Det är det ultimata tecknet på att myndigheterna inte förstår supporterkultur, säger Susanne Petersson och poängterar.

– Det är samma människor som sitter kvar 30 minuter längre på exakt samma plats. Det påverkar inte smittspridningen på något sätt. Men det gör enorm skillnad både för de som älskar fotboll och för de hårt prövade restaurangägarna. Som det är nu, vem vill boka ett bord och se en match men missa de sista 20 minuterna? 

I sitt öppna brev skriver man: ”Camp Sweden ser fram mot återkoppling med information om hur smittspridningen bedöms öka med 30 minuter längre öppettider.”

– Det har vi inte fått något svar på alls, säger Susanne Petersson.

Camp Sweden fick under onsdagen svar från Socialstyrelsen. De skriver bland annat:

”Regeringen förstår att begränsningarna ställer till problem för många personer och verksamheter, inte minst för restaurangbranschen. Därför ser regeringen ständigt över restriktionerna som införts och omprövar dem i takt med att lägesbilden ändras”.


LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021