Svarar efter kritiken: ”Det var nödvändigt”

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Flera läkare riktade kritik mot landslagets beslut att ge spelarna ledigt efter träningsmatchen mot Finland. 

Nu svarar Blågult. 

– Vi ansåg det vara nödvändigt med ledig tid och vissa klubbar hade bett om det, säger landslagsläkaren Anders Valentin. 

Smittan har letat sig in till landslagsbubblan. Dejan Kulusevski testades under tisdagen positivt till covid-19. Ett par timmar senare drabbades även mittfältaren Mattias Svanberg. Båda spelarna är nu isolerade och kommer att missa EM-premiären mot Spanien på måndag. 

Blågult valde att ge spelartruppen ett par dagar ledig efter träningsmatchen mot Finland – och efter att två spelare testades positivt har flera läkare kritiserat beslutet. 

Anders Valentin: ”Jag tycker att vi har ett bra nätverk”

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid KI, sade att det klokaste hade varit om bubblan inte sprack. Dillner poängterade samtidigt att det finns andra saker att ta hänsyn till. 

– Spelarna är ju också människor som måste ha kontakt med sina närmaste. Jag känner mig inte särskilt upprörd över att de fick åka hem och träffa sina närmaste. Och att de testades när de kom tillbaka är föredömligt. Att minimera smittorisken att bli exponerad eller få smitta på ett eller annat sätt, det måste sägas vara motiverat om man vet om att något så här viktigt förestår.

Under onsdagseftermiddag höll landslaget en presskonferens där de bemötte kritiken. 

– I Kulusevskis fall är vi ganska övertygade om att det är en anhörig. I Svanbergs fall tror vi att det är Kulusevski. Har man höga virusnivåer kan inkubationstiden vara två dygn, kanske ill och med ett dygn, säger landslagsläkaren Anders Valentin och fortsätter: 

– Allt vi har gjort har vi gjort i samråd med Uefa-läkare. Jag tycker att vi har ett bra nätverk.

Landslagsläkaren: ”Alla tar sitt ansvar”

Valentin säger samtidigt att det är svårt att skapa en säker bubbla. Enligt landslagsläkaren är det ”omöjligt” att få till det 100 procent. 

– Vi ansåg det nödvändigt med ledig tid och vissa klubbar hade bett om det. Vissa spelare kunde inte ansluta heller. Problemet är att skapa en säker bubbla. Man kan inte ha full koll på vad spelarna gör, man kan ha en bra dialog och lita på varandra, och jag får intrycket av att alla tar sitt ansvar. Vi sa till spelarna att de skulle hålla sig till personerna man har nära kontakt med.

– Ska vi spela EM kan vi inte skapa en bubbla, det skulle innebära en karantän på två veckor, säger Anders Valentin. 

LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021