Förklarar: Därför tog Janne ut Isak

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: THANASSIS STAVRAKIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEVILLA/STOCKHOLM. Alexander Isak briljerade i EM-premiären mot Spanien.

Då kom det oväntade beslutet: Janne Andersson bytte ut honom.

– Det där hade inte jag gjort, säger experten Glenn Strömberg i SVT:s sändning från matchen.

– Han började bli mör, förklarar Janne Andersson efterå.

Sverige spelade 0-0 mot Spanien i EM-premiären, efter att ha varit tillbakapressade under stora delar av matchen och haft svårt att få till särskilt mycket alls framåt.

Men Alexander Isak lyckades ändå imponera.

21-åringen från Real Sociedad låg bakom Sveriges bästa chans i första halvlek när han sköt i stolpen och hade flera aktioner där han visade sin klass. Vid ett tillfälle snurrade han bort både Pau Torres, Marcos Llorente och Pedri innan han spelade fram Marcus Berg på bortre stolpen – men Berg lyckades inte få in bollen i mål.

Chris Härenstam är lyrisk i SVT:s sändning från matchen.

– Som han håller på! Vad han trixar! Det är han som är hotet mot spanjorerna i den här matchen!

Spanien tackar för bytet

Även i utländsk media hyllas Alexander Isak.

– Wow! Vilka fötter från Isak, han är otrolig, säger experten Karen Carney i BBC.

– Precis när man tror att chansen är borta eftersom han har tre spelare runtom sig, då gör han en sulfint och vrider sig förbi alla. Berg var nog inte beredd på att han skulle få bollen där. Det borde varit 1-0 för Sverige.

CBS Sports-journalisten Aaron West skriver på Twitter: ”Alexander Isaks fötter är galna!”

Reuters reporter Richard Martin: ”Det är en otrolig skicklighet från Isak!”

Bara några minuter efter Alexander Isaks dribblingsuppvisning aviserade Sverige att de skulle göra ett dubbelbyte. Robin Quaison och Viktor Claesson skulle in och ut gick Marcus Berg och…Alexander Isak.

– Det där hade inte jag gjort. Jag tycker att han kändes het och spelade med större och större självförtroende i matchen, säger expertkommentatorn Glenn Strömberg i SVT.

– Skulle det dyka upp ett läge, skulle de slarva, skulle han få ett en-mot-en-läge mot någon så har han visat att han kan ställa till det för dem. Nej, det där…Isak hade jag haft kvar på planen, säger han när Isak kliver av planen.

I Marcas liverapport från matchen skriver reportern Rubén Jiménez: ”Den svenske tränaren är en bra kompis till oss som tar ut Isak.”

Janne Andersson om bytet

När Alexander Isak intervjuas i SVT efteråt förklarar han först att han är ”jävligt nöjd” med en poäng mot Spanien i EM-premiären.

Sen får han en fråga om hur det kändes att bli utbytt.

– Det är klart, man vill alltid spela, det var inga problem med mig eller så. Offensivt sett kändes det som att jag började komma i gång och skapade en del, säger Isak och fortsätter:

– Men det är klart, i såna här matcher kanske man lägger mer energi på det defensiva arbetet och där började jag kanske tappa lite energi. Jag kan förstå att Janne ville ha lite färska ben defensivt.

Förbundskapten Janne Andersson förklarar bytet på presskonferensen efteråt:

– Han är på gång offensivt och gör några bra grejer. Han började bli mör, både han och Berg. Så då byter jag båda för att få in pigga ben. Han gör en jättebra match, men jag tyckte att det började ta emot.

Hur reagerade Isak när han byttes ut?

– Han hade säkert velat spela vidare. Fotbollsspelare vill spela fotboll. Vill han spela mer kan jag förstå det. Utifrån helhetssituationen valde jag att ta det beslutet då.