Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storklubbarna lär stå på kö för Isak

Alexander Isak under matchen mot Spanien.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Isak och Janne Andersson när Isak byttes ut i andra halvlek.
Foto: JULIO MUNOZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alexander Isak var med och fixade en drömstart på EM för Sverige – och han gjorde bästa tänkbara reklam för sig själv. 

Storklubbarna ute i Europa lär inte vara mindre intresserade av 21-åringen efter insatsen mot Spanien. 

Jag slogs av att bli påmind om Thierry Henry när jag såg Alexander Isak mot Spanien i går. Den franske storspelaren som var en av världens bästa anfallare på tiden då det begav sig för Arsenal-ikonen. Isak har liksom samma flyt i steget som Henry hade. Isak, precis som Henry gjorde, nästan svävar några centimeter över fotbollsplanen när han far fram, med en fenomenal kontroll på bollen. 

Och har en nästan lika fantastisk blick för spelet. Att Alexander Isak är en klok och mogen pojk visste vi efter tiden i AIK. Ändå slås jag av hans proffsighet i intervjun direkt efter matchen mot Spanien, där han snarare hyllade Janne Andersson för att han bytte ut honom, än visade sitt missnöje med att ha blivit utbytt. 

Så agerar en stor fotbollsspelare. 

Efter insatsen mot Spanien, som hade varit fulländad om det där skottet gått i mål i stället för att ta på en spanjor och i stolpen, så lär intresset för Isak ha ökat än mer. 

Han har succésäsong bakom sig i Real Sociedad i La Liga, där han öst in mål. Det har redan talats om att en flytt är aktuell till lag som Arsenal eller Milan. Barcelona har även nämnts. 

Om nu Alexander Isak funderar på att flytta, lär han inte sakna alternativ efter den här insatsen. Och jag har en känsla av att han bara kommer att bli bättre ju längre mästerskapet går. Mot Slovakien på fredag kommer det bli en helt annan matchbild. En som lär passa Isak perfekt. Jag ser redan fram emot att se honom ha lekstuga med slovakerna. Det här ser mycket väl ut att kunna bli Isaks mästerskap. 

***

Isak var dock inte bäst på planen mot Spanien i går. Det säger allt och lite till om Robin Olsens insats. Han stod för turneringens räddning när han gjorde en enhandsräddning på ett givet mål i första halvlek. Sedan räddade han Sverige med ännu en superräddning i slutminuterna. Däremellan lugn, trygg och omutlig.

Snacka om att vara en matchvinnare. Olsen ser ut att vara i bättre form än han var i Rysslands VM 2018, då han var en av Sveriges absolut bästa spelare. Han ska också byta klubb i sommar och han gjorde precis som Isak bästa möjliga reklam för sig själv. Olsen har en imponerande hög högstanivå .

Det bådar gott inför fortsättningen av det här mästerskapet, som Sverige har fått en drömstart på. Oavgjort mot Spanien är ett fantastiskt resultat. Vem bryr sig då om att det inte såg speciellt vackert ut? 

För att sätta Sveriges insats i ett annat perspektiv så vann alltså Spanien med 6-0 mot Tyskland så sent som i november förra året. I en match där 10-0 hade varit mer rättvist.