Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statistiken avslöjar att Sverige är sämst

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Minst antal passningar.

Sämst passningsprocent.

Statistiken bakom Sveriges EM placerar landslaget i botten vad gäller passningsspel – och landslaget själva letar efter förbättringar.

– Jag tror alla i laget har snackat om det. Man känner att vi ska bli bättre, säger Kristoffer Olsson. 

Med sju inspelade poäng och 4-2 i målskillnad har Sverige fått en succéinledning på sommarens EM-slutspel.

Nu väntar Ukraina i åttondelsfinal, ett lag som bara tog tre poäng i gruppspelet och förlorade två matcher.

Men samtidigt som de svenska framgångarna skördats har kritik mot Sveriges spel kommit med jämna mellanrum. I defensiv riktning har laget varit svårforcerat, men med bollen har man haft desto svårare.

Enligt Uefa:s officiella statistik är det inte bara en känsla.

Inget lag i hela EM har slagit färre passningar än det svenska. Janne Anderssons spelare har samlat ihop 852 stycken på tre matcher och hamnar därmed en bra bit efter Wales, som har slagit näst minst antal: 893. 

Inte nog med det. Polen är det landslag som slagit näst minst andel av sina passningar till rätt adress (75,7 procent). Sämst av alla? Sverige, som ligger långt efter med endast 66,7 procent av passningarna till rätt adress. Bara Ungern – som åkte ut i gruppspelet – har ett lägre bollinnehav i snitt (34,7 procent) än Sveriges på 35,7 procent.

”Det är fakta”

Janne Anderssons landslag toppar en tabell: Inget lag har rensat bollen oftare än det svenska: 117 gånger har det hänt. Näst flest rensningar har Finland med 113.

– Det är fakta. Vi gör allt vi kan för att vinna nästa match. Om vi vinner passningsspelet är inte det viktigaste, men vi vill ha bollen mer, som jag sa förut, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

– Jag tycker vi har flyttat fram våra positioner om man jämför matcherna, från Spanien, till Slovakien till Polen. Självklart påverkar värmen, våra spelare var enormt trötta. Vi vet vad vi kan i våra bästa stunder, vi jobbar med det i träning och inför Ukraina, och vi har visat det i ett antal matcher att vi har det i oss. Rörelsen och tajmingen behöver sitta, jag är inte orolig, det handlar om att driva processen.

Vad konkret gör ni för att det ska lossna?

– Jobbar med våra principer. Det är de som är vår bibel, vilka offensiva principer vi vill använda oss av. Vi kommer titta på var vi har störst chans att ta oss fram mot Ukraina, det kommer vi driva i processen mot var de är svaga.

”Alla har snackat om det i laget”

Även de svenska spelarna har funderat på varför inte spelet med boll fungerat bättre.

Det säger Kristoffer Olsson, som likt sin mittfältskollega Albin Ekdal inte tycker att värmen – det var uppemot 35 grader i Sankt Petersburg när Sverige mötte Polen – hjälper.

– Jag tror alla i laget snackat har snackat om det. Man känner att vi ska bli bättre. Värmen är en del av det, vi får jobba hårt, när vi väl vinner bollen har vi varit trötta och är inte hundraprocentiga i rörelsen. Det har lite med matchbilden att göra, vi gör det bra mot Polen första 20-25 senast och skapar chanser, på det sättet har vi det i oss, men det är svåranalyserat. 

– Jag har tänkt på det och vi vill ha bollen mer, alla känner det, men det taktiska är det inget man grubblar på för mycket det är Peter och Jannes del. Sedan snackar vi om det i laget. Jag har pratat mycket med Albin om det och vi känner samma.

Känner du någon frustration över att dina spetskvalitéer inte kommer till sin rätt?

– Nej, ingen frustration. Vi har inte haft så mycket boll, alla vet mina kvalitéer så, mina främsta kvalitéer är med bollen. När vi har bollen mycket har ofta jag bollen mycket. Nu har vi haft mindre boll, men jag känner att jag har bidragit med min defensiv och till vårt spel i allmänhet. Jag vill prestera bättre, men jag är jättenöjd, jag tar det här alla dagar i vecka så länge vi vinner. Vi har tagit oss vidare, men jag som alla andra känner att vi kan bättre.

Ni spelar med två centrala mittfältare medan många av lagen ni möter spelar med tre. Har du och Albin Ekdal märkt av något nytt taktiskt angreppssätt som gör det svårare för er?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi är vana vid ett sätt, det är inte många lag som spelar med två centrala, de flesta spelar med tre, men när vi har bollen kommer Forsberg in och Ludde flyttar upp. Motståndet har koll och scoutar oss, men jag vet inte. Klart man tänker på det och vill utveckla spelet. När man är där ute har vi blivit låga, men då finns det färre spelmöjligheter, men det finns ytor och vi har kontrat bra och skapat chanser så. Vi gnuggar på.


STATISTIKEN DÄR SVERIGE ÄR SÄMST I EM

Passningsprocent

24. Sverige 66,7

23. Polen 75,7

-----------------

1. Tyskland 89,7


Antal passningar

24. Sverige 852

23. Wales 893

----------------

1. Spanien 2400


Bollinnehav

24. Ungern 34,7

23. Sverige 35,7

-----------------

1. Spanien 68,7


Rensningar

1. Sverige 117

2. Finland 113

--------------

24. Spanien 17