Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelarnas oro över familjernas säkerhet

Albin Ekdal. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Jimmy Durmaz. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kring det svenska landslaget finns en stor säkerhetsapparat med stora resurser.

Ändå känner spelarna oro – för sina familjer.

– De rör sig inne i stadskärnorna samtidigt som vi är mer isolerade, säger Albin Ekdal.

Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg och de övriga i Blågult övervakas av säkerhetspersonal dygnet runt.

Till måndagens match mot Irland kommer många av de svenska landslagsspelarnas familjer. Det innebär ännu mer att oroa sig för i ett Frankrike som står under terrorhot och samtidigt tvingas utstå huliganism med mängder av våldsamma slagsmål både på och utanför arenor.

– Det är klart att det ligger i bakhuvudet efter de saker som har hänt. Man ser hur säkerheten har höjts rejält men jag tror att de flesta är här för att spela fotboll och det är det man är koncentrerad på. Man har gått in i en liten bubbla här med fotbollen så det som är vid sidan av försöker man släppa, säger Albin Ekdal som är mer oroad för familj och vänner än för sig själv.

– Det är klart att man har uttryckt lite oro över dem men de är också medvetna och tar inga onödiga risker.

"Har inte samma säkerhet"

Jimmy Durmaz känner likadant:

– Så klart är det så för de har inte samma säkerhet som vi har. Mina barn och min fru kommer inte men farsan kommer. Det är klart man är orolig för de har inte samma säkerhet som vi.

Även om säkerheten inte är påtaglig som kring spelarna så känner Svenska fotbollförbundet ett stort ansvar även för familjerna.

– Det är klart att vi har vidtagit speciella åtgärder i alla möjliga rum, eller vad jag ska säga, som vi förekommer i. Det omfattar arenan, hotell och även fler människor än bara vår grupp med spelare och ledare. Vi för en ständig dialog med Uefa, med myndigheter, polis och så vidare, säger kommunikationschefen Niklas Bodell.

"Vi är trygga i..."

Vilka åtgärder som vidtagits vill han däremot inte gå in på.

– Av säkerhetsskäl vill jag inte kommunicera någonting kring hur vi bor, hur vi reser och så vidare. Det är av säkerhetsskäl, men vi är trygga i de åtgärder vi vidtagit.