Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spaniens frustration – efter Sveriges skräll

Foto: THANASSIS STAVRAKIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / POOL / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEVILLA/STOCKHOLM. Svensk skrällpoäng i EM-premiären efter en heroisk insats.

Något som skapar frustration i Spanien.

– Försvara, försvara, försvara... Sverige kan inget annat, säger journalisten Damia Lopez till SportExpressen efter 0-0-matchen.

– Jag skäms inte ett dugg för den här poängen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Spanien var förkrossande överlägset i den första halvleken och där och då fanns det ingenting som talade för att de inte skulle komma att få hål på Sverige.

Efter 90 spelade minuter står det dock klart.

Sverige tar ett smått sensationellt 0-0-kryss i EM-premiären mot Spanien. I Spanien.

Hur det gick till? Det var som sagt ett kraftigt spelmässigt övertag för de rödklädda i den första halvleken och Alvaro Morata hade också ett lysande läge att sätta 1-0, men trots att han kom helt fri med Robin Olsen lyckades han inte få bollen på mål.

Desto närmare var Alexander Isak.

Sverige spelade 0-0 mot Spanien

21-åringen avslutade, fick se bollen ta på en försvarare och träffa stolpen. Men det var den spanska totaldominansen som var snackisen i halvtid.

– Det är nästan lite pinsamt hur det ser ut, sa André Pops i SVT:s studio i halvtid.

– Jag har aldrig sett något liknande, sa experten Jonas Eriksson.

I den andra halvleken jämnade spelet ut sig en aning och Blågult lyckades stänga de centrala delarna för att styra ut spanjorerna på kanterna. Och så fanns ju Alexander Isak.

Anfallaren, som gjorde 17 ligamål för Real Sociedad den gångna säsongen, skapade oro i det spanska försvaret och tråcklade sig förbi ett gäng spanjorer för att sen friställa Marcus Berg. Avslutet var mindre lyckat.

Under de sista 45 minuterna blev det frustrerat i hemmalaget då de tyckte att de svenska spelarna tog väl lång tid på sig. Det tyckte även domaren, som gav Mikael Lustig ett gult kort för maskning.

Och det var inte bara på planen det var frustrerat.

– Försvara, försvara och försvara... och hoppas att Spanien ska göra ett misstag. Sverige kan inget annat. Ni behöver fler talangfulla spelare, säger den spanske RAC 1-journalisten Damia Lopez.

Janne Andersson om buropen

På tilläggstid fick Spanien ett sista jätteläge, men Gerard Morenos nick räddades av en alldeles lysande Robin Olsen, som matchen igenom stod för en rad matchavgörande räddningar och hjälpte Sverige till 0-0 i EM-premiären.

När förbundskapten Janne Andersson intervjuas i SVT efteråt får han höra att ”det var inte vackert” och reagerade direkt.

– Vackert? Åk hit och möt Spanien i 32-gradig värme, så bollskickliga som de är, och tror att man ska spela ut dem då är man fullständigt naiv. Vi genomförde vår plan på ett bra sätt, säger Andersson. 

– Som helhet skäms jag inte ett dugg för den här poängen. Ska vi kunna ta poäng mot lag av den här kapaciteten måste vi spela så här.

På presskonferensen efteråt förklarar han vidare:

– Spelarna är lojala mot vår spelidé. Vi måste gå framåt när vi kan, det hade vi kunnat göra bättre. Samtidigt som Spanien var brutalt bra. I fasta situationer hade vi kunnat vara hungrigare i andra, tredje- och fjärde-bollarna, där tyckte jag de vann för mycket. Det finns absolut saker vi kan göra bättre i den här matchen men totalt är det en bra match av oss.

När den spanska publiken tyckte att svenskarna maskade lät de också spelarna höra det.

– Det buas rätt mycket när man spelar här. Vi var kloka och använde spelavbrotten på ett bra sätt. Buar de betyder det att vi har gjort något bra, säger Janne Andersson.