Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spanien tappade poäng igen – svenskt jätteläge

Foto: DAVID RAMOS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Spanien är illa ute i EM. 

Mot Polen blev det ”bara” 1-1. 

Nu väntar en superrysare i sista omgången – samtidigt som Sverige har drömläge att vinna gruppen. 

– Vårt budskap är att vi ska tro på det hela vägen och vinna den tredje matchen. Vinner vi den går vi vidare, säger Jordi Alba i C More.

I måndags spelade Spanien 0-0 mot Sverige hemma i Sevilla. Efter matchen fick Álvaro Morata utstå hård kritik för sina missade målchanser. Av hemmapubliken blev han utbuad.  

Men mot Polen hittade Álvaro Morata i alla fall nätet.

Spanien inledde gruppspelets andra match piggt och ägde bollen stora delar av den första halvleken. Men de heta målchanserna lyste med sin frånvaro. 

Fram till den 25:e matchminuten. 

Lewandowski med jätteläge

Gerard Moreno, som har haft en stark säsong i Villarreal, klev inåt i banan och drog i väg ett skott som Morata styrde in från nära håll. Först blåste domaren för offside men efter en kort VAR-granskning ändrade han beslutet – 1-0 till hemmalaget. 

– Nu har det lossnat för anfallaren som ska göra målen. Han har varit kritiserad i media och stämplades som en anfallare som bränner för många chanser, säger kommentatorn Jesper Hussfelt i TV4. 

Morata firade målet genom att springa ut till förbundskapten Luis Enrique för att ge honom en bamsekram. 

Strax innan halvtidsvilan hade Polen ett jätteläge för kvittering. Först sköt Karol Świderski i stolpen. Bollen hamnade sedan hos Robert Lewandowski som sköt rakt på Unai Simón och ut till hörna. Första halvleken slutade 1-0 till Spanien.

Jordi Alba besviken efter matchen

I den andra halvleken utvecklades matchen till superdrama. Robert Lewandowski kvitterade i den 52:a matchminuten och direkt efter fick Spanien en straff. Gerard Moreno klev fram – men missade. Morata var först på returen men missade även han, trots att hela målet var öppet. Spanien forcerade för ett ledningsmål, men Polen stod emot och matchen slutade 1-1. 

– Vi är jättebesvikna. Laget försökte ända till slutet. Vi mötte en svår motståndare men vi hade också våra chanser att vinna matchen. Det saknades lite tur, säger vänsterbacken Jordi Alba i C More efter matchen.

Han fortsätter:

– Jag tycker att laget kämpar bra och gör det som tränaren ber oss om. Vi måste fortsätta tro på det. Vårt budskap är att vi ska tro på det hela vägen och vinna den tredje matchen. Vinner vi den går vi vidare.

Sverige har drömläge

Nu är Spanien pressat att vinna mot Slovakien för att vara säkra på att gå vidare från gruppspelet.

– Vi är vana vid den här pressen och vi ska bara fortsätta göra det vi gör varje dag. Då kommer vi vinna till sist, säger Jordi Alba i C More.

Resultatet innebar att Sverige har fortsatt drömläge att sig vidare till åttondelsfinalen, och till och med vinna gruppen. Blågult har allt i egna händer inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Polen på onsdag. Det räcker med en poäng för att säkra en topp två-placering.

Om det skulle sluta med en tredjeplats i gruppen har Sverige stora möjligheter, med fyra poäng på kontot redan, att gå vidare som en av de bästa grupptreorna. 

Förutsättningarna:

Efter två matcher leder Sverige gruppen med fyra poäng. Härnäst väntar Polen på onsdag, samtidigt som Slovakien möter Spanien. 

Spanien har två poäng, Slovakien tre och Polen en. 


Om Sverige vinner gruppen väntar en åttondelsfinal på Hampden Park i Glasgow mot grupptrean i antingen grupp A, B, C eller D.