Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Laddar med en fest trots två coronafall

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Två svenska fans i Sankt Peterburg har testats positivt för coronaviruset. 

Nu har Camp Sweden beslutat att stoppa marschen till arenan. 

– Det är givetvis tråkigt, men det var ett självklart beslut, säger Susanne Petersson, ordförande i Camp Sweden. 

Runt 1500 svenska supportar är på plats i Sankt Peterburg för att se Sveriges sista gruppspelsmatch i EM mot Polen. En marsch mot arenan var planerad, men nu tvingas de svenska fansen tänka om. 

Efter två bekräftade coronafall bland svenska supportar ställer supporterorganisationen Camp Sweden in marschen mot arenan. 

– Vi vill undvika en folksamling där man sjunger och skriker. Därför valde vi att ställa in. Det är givetvis tråkigt. Marscherna är något vi är kända för. Vi får tagga till på andra sätt, säger Susanne Petersson, ordförande i Camp Sweden, och uppmanar fansen till försiktighet. 

– Vi uppmanar alla att hålla avstånd, följa restriktionerna som finns på resturangen och använda mycket handsprit. Men stämningen är bra här och vi hoppas på tre poäng till Sverige. 

Även supporterorganisationen Gula Väggen bekräftar nyheten. 

”Vi nåddes precis av den extremt tråkiga nyheten att två svenska fans testats positivt för corona. Vi önskar att alla tar detta på största allvar och följer de restriktioner som föreskrivs. Marschen till arenan från Alpenhaus är inställd”, skriver de i ett inlägg på Instagram. 

UD avrådde svenskar att resa till Ryssland

Marie Midgley på svenska konsulatet i S:t Petersburg har varit i kontakt med svenskarna, som nu sitter isolerade på sitt hotell. De kan dock snart komma att bli flyttade.

– Det är den ryska pandemilagen som gör gällande att man inte tillåts sitta i karantän på sitt hotell. Men det här är det första fallet som vi har hört talas om så vi vet inte om de kommer att bli tvingade att lämna hotellet och sitta i karantän på anvisad plats, säger Midgley till Aftonbladet. 

Det finns en oro för att fler svenskar ska komma att smittas.

– Jo, men det har vi väl alla haft både supportrar och myndigheter. Det är en avrådan för icke nödvändiga resor och smittan ökar i S:t Petersburg. Vi är inte heller förvånade tyvärr. Det ser man själv inne på deras samlingar att det hålls inte så bra avstånd.

Midgley hade helst sett att de svenska supportrarna följt utrikesdepartementets avrådan att resa till Ryssland.

– Då måste man vara medveten om de här riskerna man tar. Det är begränsade möjligheter för oss att att hjälpa till. Helst skulle man hörsammat avrådan.